• Search form

06.02.2012 | 20:12

Nagrada za Klip u Roterdamu

Debitantski igrani film “Klip” rediteljke Maje Miloš iz Beograda osvojio je nagradu Tigar za najbolji film na 41. Filmskom festivalu u Roterdamu, na kojem je imao i svetsku premijeru. “Klip” je osvojio i nagradu holandskih filmskih kritičara (KNF) koja pomaže distribuciju filma u toj zemlji.

Nagrada za Klip u Roterdamu

Debitantski igrani film “Klip” rediteljke Maje Miloš iz Beograda osvojio je nagradu Tigar za najbolji film na 41. Filmskom festivalu u Roterdamu, na kojem je imao i svetsku premijeru. “Klip” je osvojio i nagradu holandskih filmskih kritičara (KNF) koja pomaže distribuciju filma u toj zemlji.

U obrazloženju nagrade za “Klip” navedeno je da je to “energično, buntovno, autentično, iskreno i otkrivajuće delo, koje modernim sredstvima opisuje ‘mobilnu’ generaciju, koja dokumentuje svoj život snimcima na mobilnom telefonu. ‘Klip’ postavlja mnoga pitanja i ne daje odgovore".

Film je prikazan u okviru zvaničnog takmičarskog programa 41. IFFR-a, u okviru kojeg su dodeljene još dve ravnopravne Hivos Tigar nagrade - kineskom filmu "Egg and Stone" (Huang Ji) i čileansko-holandskom "Thursday Till Sunday" (Dominga Sotomayor).

Glavna junakinja filma "Klip" je tinejdžerka Jasna koja živi okružena oskudicom beogradskih predgrađa. Otac joj je teško bolestan i besna je na sve i na svakoga, uključujući i sebe. Zaljubljena je u Đoleta, dečka sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela. Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimantisanjem u seksu, drogama i izlascima, sve vreme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. U tom surovom okruženju ipak se rađaju ljubav i nežnost...

Glavne uloge tumače Isidora Simijonović, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Monja Savić, Jovana Stojiljković, Vukašin Jasnić, Vladimir Gvojić. Direktor fotografije je Vladimir Simić, a montažer Stevan Filipović.

Film je snimljen u produkciji filmske kuće Baš čelik iz Beograda, a na redovnom bioskopskom repertoaru biće od 8. marta, u distribuciji kuće Tuck.

Veliki uspeh na 41. IFFR-u ostvario je i mladi Nikola Ljuca iz Srbije, koji je za debitantski dugometražni projekat "Humidity", sa koscenaristkinjom Stašom Bajac, dobio Arte France Cinéma i Eurimages nagradu za najbolji projekat na koprodukcijskom marketu CineMart.

Projekat "Humidity", intimna priča o posleratnoj generaciji mladih u Srbiji, odabran je bio za učešće na "Script Station" platformi za razvoj scenarija u okviru Berlinala, a našao se i medju 12 scenarija nagradjenih finansijskom podrškom za razvoj Hubert Bals Fonda IFFR-a.

Ljuca je 2010. godine bio i učesnik Sarajevo Talent Campusa, a već sledeće godine snimio je kraktometražni igrani film "Scene sa ženama" u okviru projekta Sarajevo grad filma. Iste godine, aplicirao je na CineLink SFF-a dugometražnim prvencem "Humidity", te su mu tokom 17. SFF-a dodeljene dve nagrade - International Relations Arte nagradu u vrednosti od 6.000 evra i Synchro Film Vienna nagradu u iznosu od 2.500 evra.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.