• Search form

04.12.2017 | 18:55

Nagrada Novog optimizma Coraxu

Nagrada Novog optimizma Coraxu

Nagrada “Dobar primer Novog optimizma” za 2017. godinu dodeljena je karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu, a svečano će mu biti uručena na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembra, u Novom Sadu, uz susret sa prijateljima i podržavaocima prethodnog dana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Koraksu će nagradu Pokreta Novi optimizam uručiti u Medija centru Vojvodine prošlogodišnji laureati – poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i bivši zaštitnik građana i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković. Među učesnicima programa najavljeni su i ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini, direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović, novinar, književnik i esejista.

Uoči svečane dodele nagrade na ulicama Novog Sada biće postavljena interaktivna izložba Koraksovih radova na temu kršenja ljudskih prava. Publiku će u pasažima u Zmaj Jovinoj ulici sprovoditi kroz izložbu poznavaoci njegovog rada, koji će razgovarati sa građanima, komentarisati i tumačiti neke od njegovih najupečatljivijih karikatura.

Kustosi izložbe su glumac Igor Galo iz Hrvatske, reditelj, producent i autor filma “Corax” (2010), koji će premijerno biti prikazan 9. decembra u CZKD-u, zatim potpredsednica Samostalne demokratske srpske stranke Istarske županije Mirjana Galo, kolumnista “Danasa” Aleksej Kišjuhas, književnik Vladimir Pištalo, te Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac, Nikola Škorić (Državni posao), laureati nagrade “Dobar primer Novog optimizma” za 2012. godinu.

Dan uoči svečanog uručenja nagrade, u CZKD-u će 9. decembra u podne biti održan susret Koraksa sa prijateljima i podržavaocima, a u programu će učestvovati osnivač i urednik Biblioteke XX vek Ivan Čolović, etnolog, antropolog i borac za ljudska prava, zatim istoričarka Branka Prpa, novinar “Novog magazina” Mijat Lakićević, te Igor Galo i glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Kikindske” i potpredsednik NUNS-a Željko Bodrožić, kao moderator.

Nagrada “Dobar primer Novog optimizma” dodeljuje se svake godine 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu Novog optimizma, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Među dosadašnjim dobitnicima su i Mirjana Karanović, rege sastav Del Arno bend, Dragan Todorović, Mirko Đorđević, Ivan Ivanji

Pokret Novi optimizam nastao je iz višegodišnjih aktivnosti ljudi okupljenih oko zrenjaninskog “Zelenog zvona”, pozorišnog kluba i svojevrsnog nezavisnog kulturnog centra (1991-2016). Kao zvanična organizacija, Novi optimizam" deluje od 2004. godine. Iz Zrenjanina se preselio 2016. u Beograd, gde je nastavio aktivnosti iz Medija centra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.