• Search form

14.05.2018 | 14:37

Nagrada Doc Alliance za Srbenku u Kanu

Nagrada Doc Alliance za Srbenku u Kanu

Dokumentarni film “Srbenka” reditelja Nebojše Slijepčevića, koji prati pripreme i probe za potresnu predstavu “Aleksandra ZecOlivera Frljića u Rijeci, dobitnik je nagrade Doc Alliance na 71. Filmskom festivalu u Kanu.

Slijepčevićev film time je proglašen dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara sastavljenih od članova sedam prestižnih evropskih filmskih festivala. Dokumentarce za prestižnu nagradu Doc Alliance predlaže žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu.

Članovi žirija složili su se da “Srbenka” predstavlja vrlo važnu i istovremeno univerzalnu priču o “ličnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme, te pokušaj izražavanja tog osećaja kroz ograničen, a opet moćan umetnički izraz”, saopštio je Restart.

Srbenka” prati pripreme i probe za Frljićevu predstavu “Aleksandra Zec”, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Pozorišne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a 12-godišnjoj glumici Nini srpskog porekla se čini kao da rat nikada nije završio.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno posmatra uticaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno dece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Predstava “Aleksandra Zec”, inače, osvojila je Gran pri 48. Bitefa u Beogradu 2014. godine.

Nebojša Slijepčević, dodela nagrade Doc Alliance, foto: Restart

Za nagradu Doc Alliance film “Srbenka” je nominovan kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala, na kojem je imao svetsku premijeru i dobio posebno priznanje žirija.

Film “Srbenka” imaće hrvatsku premijeru na Motovun Film Festivalu, koji će biti održan od 24. do 28. jula, a nakon leta stiže u redovnu bioskopsku distribuciju.

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, gradovi Rijeka i Zagreb, te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Doc Alliance, inicijativa posvećena promociji i razvoju dokumentaristike, rezultat je partnerstva sedam evropskih festivala dokumentarnog filma: CPH:DOX (Danska), Doclisboa (Portugal), Docs Against Gravity FF (Poljska), DOK Leipzig (Nemačka), FID Marseille (Francuska), Jihlava IDFF (Češka) i Visions du Réel (Švajcarska).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.