• Search form

18.12.2016 | 00:03

Nagrada Branko Vučićević Miši Miloševiću

Nagrada Branko Vučićević Miši Miloševiću

Nagradu “Branko Vučićević” na prvom Festivalu meta filma u Beogradu dobio je filmski snimatelj i višestrani filmski poslenik Miodrag Miša Milošević, a priznanje su mu uručili osnivači festivala Milutin Petrović i Saša Radojević 17. decembra u beogradskom Art bioskopu Kolarac.

Podsetivši na širinu delovanja Vučićevića, scenariste, publiciste, prevodioca, filmskog kritičara i autora i dizajnera, koji je preminuo početkom ove godine, Petrović i Radojević su istakli da je nagrada ustanovljena kao znak poštovanja prema njemu i prema vrednostima njegovog dela.

Kako su dodali, prirodna je veza između te manifestacije i one linije u opusu Vučićevića koja je ključna i temeljna za pojam meta filma.

Istakli su da je Milošević u velikoj meri doprineo da se priča o novom sagledavanju istorije avangardnog filma u Srbiji ugradi u korpus glavne struje domaćeg filma i to kao direktor festivala Alternative film/video i kao urednik Arhiva alternativnog filma.

Miodrag Miša Milošević, zahvaljujući na priznanju, izjavio je da je iznenađen i da je to velika počast za njega.

“Svi znamo ko je Branko, a meni je bio neka vrsta duhovnog oca. On me je na neki način uvodio u avangardu”, rekao je Milošević.

Na zatvaranju Festivala prikazan je eksperimentalni film “Poslednji tango” za koji Milošević potpisuje režiju, kameru, scenario, montažu i muziku.


  Legende i sledbenici meta filma, Dušan Makavejev, Bojana Makavejev, Slobodan Šijan, Lazar Stojanović, Misa Milošević, Petar Jakonić, Milutin Petrović

Festival meta filma počeo je 15. decembra projekcijom do sada neprikazivanih filmova u bioskopu Slobodana Šijana "Jutro u ružičastom" i "Video fascikla: tragom Hičkoka".

Na otvaranju Festivala bili su predstavnici četiri generacije srpskog meta filma: Dušan Makavejev, Slobodan Šijan, Lazar Stojanović, Milutin Petrović, Mladen Đorđević, Petar Jakonić, Tamara Drakulić, David Kecojević i Miša Milošević.

Ekskluzivitet Festivala bila je premijera prvog srpskog rimejka. Grupa autora iz filmske škole Preditor realizovala je film "Ljubavni slučaj", novu verziju ostvarenja Dušana Makavejeva "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“.

Filmovi o filmovima, koji se u kritičarskoj terminologiji nazivaju meta filmovima, obuhvataju široki dijapazon – od popularnih do eksperimentalnih dela. Varijacije na temu meta filmova (Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT, Nevinost bez zaštite, Plastični Isus, Davitelj protiv davitelja, Život i smrt porno bande, itd) obeležile su neke od važnih markacija u dosadašnjoj istoriji srpskog filma.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.