• Search form

13.02.2018 | 23:15

Muzikon bioskop i džez koncert

Muzikon bioskop i džez koncert

Kamerni orkestar Muzikon organizuje 16. i 17. februara u galeriji Polet i u holu Kolarčeve zadužbine prvi filmski festival “Muzikon bioskop”, koji će se ubuduće održavati pred svaki koncert tog sastava u okviru sezone Hypercube, a prvi naredni zakazan je za 22. februar na Kolarcu.

Publika “Muzikon bioskopa” imaće priliku da besplatno pogleda filmove “Mo’ Better Blues” i “Round Midnight” 16. februara od 17 i 19 sati u Poletu, te dokumentarac o Leonardu Bernštajnu “Larger Than Life” dan kasnije (18:30) na Kolarcu, gde će biti predstavljena i multimedijalna interaktivna instalacija – “Ground piano” - igrica namenjena ljubiteljima muzike kroz koju mogu da nauče najpoznatije melodije klasične muzike.

“Muzikon bioskop” biće održavan pred svaki koncert u okviru sezone Hypercube, prikazujući publici filmove koji su tematski vezani za muzički program. Osmišljen je kao jedna od gerilskih akcija orkestra Muzikon, organizovana u cilju promocije klasične muzike, kao i samog koncerta posvećenog džez stvaralaštvu.

Grand Piano

Džez koncert Muzikona, najavljen za 22. februar na Kolarcu, obuhvata dvodelni program - u prvom će posetioci imati priliku da čuju kompozicije klasične muzike sa jakim uticajem džeza, dok je drugi deo rezervisan za džez standarde i muziku američke tradicije.

Na koncertu će gostovati Kvartet Miloša Branisavljevića (bubanj), koji čine i Rastko Obradović (tenor saksofon), Marko Ćurčić (bas) i Milovan Paunović (klavir), kao i Merry Gospel Choir pod vođstvom dirigentkinje Marije Kuburić Borović.

Publika će imati priliku da čuje dela Geršvina, Skrjabina, Pjacole, Bernštajna, kao i džez i gospel standarde.

Hypercube sezonu Muzikona, uz zanimljive, atraktivne i uzbudljive koncerte, odlikuju i različite akcije i kampanje koje promovišu kvalitetnu klasičnu muziku i sam orkestar. Dosad je organizovano više gerilskih akcija, kao što su Dan klasike, kada je 40 beogradskih kafića i barova puštalo isključivo klasičnu muziku, ili kulinarsko-muzički spektakl Hrana za uši.

Uz inventivna iznenađenja, korišćenje digitalnih i elemenata novih tehnologija, Muzikon na nesvakidašnji način skreće pažnju na ono što se dešava na sceni Kolarca. I samom svojom sezonom Hypercube pomera granice - u poimanju, prezentovanju i doživljaju klasične muzike.

Kroz promociju svakog koncerta, Muzikon će posebno naglasiti kontekst i smisao kompozicija koje izvodi, a prema navodima tog orkestra, cilj je edukovanje i razvoj publike, kao i regrutovanje budućih poštovalaca klasične muzike.

Karte za koncert na Kolarcu prodaju se po ceni od 800 i 1000 dinara na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Studenti tokom cele sezone imaju popust od 50 odsto.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.