• Search form

15.09.2014 | 22:08

Muzika nepoznatog porekla

Muzika nepoznatog porekla

Izložba gvaševa Zigmara Polkea (1941-2010), koji predstavljaju svojevrstan rezime rada tog umetnika, slikara i fotografa, otvorena je 15. septembra u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u Beogradu, u saradnji Muzeja savremene umetnosti, nemačkog Instituta za veze sa inostranstvom (IFA) i Gete instituta.

Na izložbi “Muzika nepoznatog porekla” predstavljeno je oko 40 radova nastalih sredinom 90-ih kao rezultat saradnje Polkea i IFA.

Oslanjanje na specifično shvaćenu dripping tehniku i stripski formulisan crtež, upotpunjen duhovitim nazivima, osnovna su karakteristika izloženog ciklusa jednog od najznačajnijih nemačkih predstavnika evropskog pop arta i suosnivača pokreta kapitalistički realizam. Polkeovo stvaralaštvo bilo je direktan odgovor na američku estetsku dominaciju, kao i komentar na umetničku doktrinu zapadne civilizacije vođene konzumerizmom.

     Izložbu je otvorio kustos MSUB Zoran Erić

Od početka bavljenja umetnošću ranih 60-ih, Polke je istraživao složeni odnos stvarnosti u slici i stvarnosti oko sebe, umetnosti i svakodnevnog života. U tom smislu je izgradio distanciranu poziciju koja mu je omogućila da razvije ironičan odnos prema neposrednom okruženju, a u likovnom smislu obrati pažnju na samo sredstvo izražavanja, odnosno plastički sloj dela.

     Jerko Denegri

Eksperimentisao je stilovima, temama i materijalima, a poslednje dve decenije života bio je fokusiran na istorijske događaje i njihove savremene percepcije.

Polkeova umetnost je, uz stvaralaštvo G. Rihtera, A. Kifera, G. Bazelitsa i J. Imendofa, označila 80-ih godina 20. veka povratak nemačkog slikarstva na svetsku umetničku scenu.

Rođen 1941. godine, Polke je od 1953. godine boravio u zapadnom Berlinu, a potom u Diseldorfu, gde je i počelo njegovo zanimanje za umetnost. Upisao se na državnu akademiju gde mu je, između ostalih, predavao i Jozef Bojs. S Gerhardom Rihterom i Konradom Ligom osnovao je 1963. godine stilski pravac kapitalistički realizam, formulisan kao suprotnost mnogo poznatijem socijalističkom realizmu.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1966. u Galeriji Renea Bloka u zapadnom Berlinu, posle čega je počeo njegov prodor na evropsku umetničku scenu.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Zlatni lav na Bijenalu umetnosti u Veneciji 1986. godine, Erazmus nagrada 1984. u Amsterdamu, Karnegi nagrada u Pitsburgu 1995, nagrada Centra za savremenu umetnost P.S.1 u Njujorku 1998. godine, Premium Imperiale Japanske asocijacije za umetnost 2002, nemačka nagrada Rubens 2007...

Polke je preminuo 2010. godine u Kelnu.

Autori koncepcije izložbe u Galeriji-Legatu Čolakovića su nemački istoričar umetnosti Gec Adrijani i sam umetnik, a kustos iz MSUB-a je Svetlana Mitić.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra, a nakon Beograda, IFA je najavio njeno gostovanje i u Tirani početkom 2015. godine.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.