• Search form

13.07.2018 | 11:19

Muzej se otvorio. Šta sad?

Muzej se otvorio. Šta sad?

Predstavnici Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i Galerije Matice srpske, učestvovaće 17. jula u razgovoru povodom završetka rekonstrukcije i novih programskih aktivnosti, a kao specijalni gost tog okruglog stola, koji su inicirali Savet za kreativne industrije i Kabinet predsednice Vlade Srbije, najavljen je direktor Velt muzeja u Beču Kristijan Šiklgruber (Christian Schicklgruber).

Da li je otvaranje muzeja nakon adaptacije kraj posla ili početak nove faze u životu muzeja? Kako se različite muzejske ustanove odnose prema tom pitanju i kako ponovno otvaranje utiče na redifiniciju njihove stalne postavke i programske delatnosti, neka su od pitanja o kojima će se razgovarati na okruglom stolu Muzej se otvorio. Šta sad? To su neka od pitanja o kojima će biti reči u Narodnom muzeju, koji je svečano otvoren 28. juna. Osim Narodnog muzeja, čija je stalna postavka bila zatvorena 15 godina, u oktobru 2017. godine ponovo je otvoren i MSUB, a nešto ranije Galerija Matice srpske, takođe posle rekonstrukcije zgrada i realizacije novih muzejskih postavki.

Njihova otvaranja, kako su naveli organizatori, imaju višestruki značaj i uticaj, kako na unapređenje muzejske struke i proširenje turističke ponude, tako i na svakodnevni život pa samim tim i kvalitet života građana Srbije. “Otvaranja državnih muzeja nakon adaptacije uvek su veliki događaji za nacionalnu kulturu. Svojim obnovljenim stalnim postavkama muzeji javnosti predstavljaju nove narative i mogućnosti tumačenja prošlosti posredstvom odabranih predmeta, istovremeno uvodeći savremene modele komunikacije koji uključuju nove tehnologije i saradnju sa kreativnim industrijama. Istovremeno, otvaranjem svojih vrata i sadržaja za javnost, muzeji se potvrđuju kao mesta edukacije, ali i turističke ponude što unapređuje njihovu društvenu ulogu”, naveo je Narodni muzej povodom okruglog stola.

Uz direktorku Narodnog muzeja Bojanu Borić Brešković, v.d. direktora MSUB-a Slobodana Nakaradu i upravnicu Galerije Matice srpske Tijanu Palkovljević Bugarski, u razgovoru će učestvovati i Kristijan Šiklgruber, direktor Velt muzeja u Beču koji je otvoren krajem 2017.

Razgovor u Maloj galeriji Narodnog muzeja, koji počinje u 11 sati, moderiraće dr Nikola Krstović, docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu na predmetu Muzeologija.

Okrugli sto realizovan je na inicijativu nedavno formiranog Saveta za kreativne industrije i Kabineta premijerke, u saradnji sa Narodnim muzejem, a realizaciju je podržao i Nacionalni komitet IKOM Srbija.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.