• Search form

29.11.2009 | 23:01

Muzej kneza Pavla

Nekadašnje zdanje Muzeja kneza Pavla, danas Predsedništvo Srbije, predstavljeno je u reprezentativnoj monografiji grupe autora, čija je promocija 1. decembra u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Ta knjiga (303 stranice, na srpskom jeziku), treća je u okviru biblioteke “Muzejske godine”, a predstavlja zbirku radova posvećenih kratkom, ali zanimljivom razdoblju iz istorije Narodnog muzeja u Beogradu, kada je, spojen sa Muzejom savremene umetnosti (1926-1935), poneo naziv Muzej kneza Pavla (1935-1944).

Muzej kneza Pavla

Nekadašnje zdanje Muzeja kneza Pavla, danas Predsedništvo Srbije, predstavljeno je u reprezentativnoj monografiji grupe autora, čija je promocija 1. decembra u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Ta knjiga (303 stranice, na srpskom jeziku), treća je u okviru biblioteke “Muzejske godine”, a predstavlja zbirku radova posvećenih kratkom, ali zanimljivom razdoblju iz istorije Narodnog muzeja u Beogradu, kada je, spojen sa Muzejom savremene umetnosti (1926-1935), poneo naziv Muzej kneza Pavla (1935-1944).

Knjiga je ilustrovana vrednom arhivskom građom, brojnim fotografijama i bogatom dokumentacijom iz javnih i privatnih fondova.

Predstavljen je nastanak Muzeja savremene umetnosti i njegovo povezivanje s Narodnim muzejom, ustrojstvo Muzeja kneza Pavla, njegove istraživačke, izložbene, izdavačke i obrazovne delatnosti, istražuje politiku razvoja zbirki, velike otkupe, arhitekturu Novog dvora, te prilagođavanje istog u prostor Muzeja kneza Pavla.

Monografija je napisana u želji da iz različitih gledišta prikaže jednu od najznačajnijih promena u razvoju Narodnog muzeja, čime će čitaocima omogućiti da saznaju kako je Muzej kneza Pavla, kao jedna od najznačajnijih ustanova međuratnog razdoblja, uticao na evropeizaciju i modernizaciju Beograda, te kako je kroz spajanje nacionalne i evropske baštine potpomogao izlazak Beograda na evropsku kulturnu scenu.

Autori reprezentativne monografije su istoričarka umetnosti Irina Subotić, Lidija Ham-Milovanović, Veselinka Ninković, Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić i Aleksandar Ignjatović, a urednik je Tatjana Cvjetićanin, direktorka Narodnog muzeja.

Monografija "Muzej kneza Pavla” nedavno je predstavljena i u Predsedništvu Srbije, ranije Novom dvoru, a na promociji u Narodnom muzeju, najavljeni su, osim direktorke, i ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i kneginja Jelisaveta Karađorđević. O knjizi će govoriti i profesorka Irina Subotić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miroslav Timotijević i muzejska savetnica Tatjana Bošnjak, kustoškinja Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja.

Prema saopštenju Ministarstva kulture Srbije, na predstavljanju 23. novembra u zdanju Novog dvora, ministar Bradić je istakao da autori i Narodni muzej u Beogradu podsećaju tom knjigom na veličinu i značaj delovanja jedne kulturne institucije, stručno i argumentovano pokazujući koliko i kako Muzej kneza Pavla obeležava, snažno i suptilno u isto vreme, istoriju i kulturu Srbije.

Knjiga nije samo zbir promišljanja svih koji su činili i čine Muzej kneza Pavla, već i otkrivanje i preispitivanje jednog vremena; celovito i utemeljeno istraživanje delovanja samog kneza Pavla, njegove raskošne individualnosti koja nadrasta vreme i okolnosti. Ova publikacija, stoga, govori o duhu Muzeja - živom, dinamičnom, podsticajnom za tadašnje, ali i današnje vreme, jer je reč o duhu koji je zastupao na reprezentativan, ideološki jasno proizveden, način našu kulturu i stvarao prepoznatljiv lik zemlje u svetu, istakao je Bradić.

Prema njegovim rečima, monografija o Muzeju kneza Pavla govori o moćnom izrazu skrupulozne i snazi dosledne kulturne politike; o efikasnom načinu da se kroz nacionalni muzej prenosi poimanje društva, države i njihovih najviših vrednosti i kriterijuma. Čitajući to svedočanstvo o kulturi jednog vremena, raspoznajemo univerzalne mehanizme kojima se valjana kulturna politika gradi, vodi i usmerava, dodao je Bradić.

Navodeći da je reč o izuzetno dragocenom štivu, ne samo za dalja istraživanja i ne samo za dalja čitanja, Bradić je rekao da sabrani radovi u monografiji, u vreme obnove Narodnog muzeja, predstavljaju najbolji putokaz šta je sve nužno da učiniti da bi se omogućili da “Muzej ponovo deluje kao reprezentativni čuvar kolektivnog pamćenja - u svim svojim prostorima i svim svojim bogatstvom”.

Dimitrije Stefanović

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.