• Search form

22.12.2015 | 20:10

MSUB simbolično obeležio 50 godina zgrade na Ušću

MSUB simbolično obeležio 50 godina zgrade na Ušću

Muzej savremene umetnosti u Beogradu simbolično je obeležio 22. decembra 50-godišnjicu otvaranja zgrade na Ušću, koja je zatvorena već devetu godinu zbog odlaganja završetka rekonstrukcije.

Pola veka MSUB-a, kako je saopšteno, obeleženo je uručenjem zahvalnica institucijama i pojedinacima koji su svojim delima doprineli poslovanju tog muzeja.

Zahvalnice MSUB-a dodeljene su institucijama sa kojima ima dugogodišnju uspešnu saradnju i sa kojima je ostvario brojne partnerske projekte - Srpskoj akademiji nauka, Narodnoj banci Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije, Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, Muzeju istorije Jugoslavije i EUNIC mreži inostranih kulturnih centara u Srbiji, kao i advokatskoj kancelariji Mikijelj Janković & Bogdanović.

MSUB je, takođe, zahvalio i višegodišnjim medijskim partnerima Radio-televiziji Srbije i medijskoj kući "Politika", kao i pojedincima poklonodavcu legata Miroljubu Todoroviću i darodavcima većeg broja umetničkih dela Savi Šaronjiću i Dimitriju Mariću.

Stručno veće i kolektiv MSUB, kako je saopštio v.d. direktor Slobodan Nakarada, predložili su da Ministarstvu kulture i informisanja Srbije da se Miodragu B. Protiću, inicijatoru osnivanja i prvom upravniku MSUB-a, posthumno dodeli odlikovanje za zasluge u oblasti kulture.

MSUB je saopštio i da je u 2015. godini realizovao 20 izložbi, 40 pratećih programa i objavio sedam publikacija, a naredne godine planira "programe koji će doprineti afirmaciji savremene umenosti, kao što su izložbe domaćih i inostranih autora, retospektivne izložbe iz zbirki MSU, kao i međunarodna saradnja".

Za 2016. godinu su u planu samostalne izložbe domaćih umetnika Branislava Nikolića, Jelene Jureše i Aleksandrije Ajduković, dok se iz kolekcije MSUB-a izdvajaju izložbe iz Legata Vaska i Zlate Pregelj i izložba radova Đorđa Andrejevića Kuna.

Od međunarodnih izložbi, planirana je saradnja sa Zaheta nacionalnom umetničkom galerijom u Varšavi, Mestnom galerijom u Ljubljani i izložba "Anatomske mere" koja, pored internacionalnih umetnika, predstavlja i dela iz kolekcije MSUB-a.

I naredne godine se nastavlja projekat digitalizacije bibliotekačke građe, a ovoga puta je reč o projektu  “Čitajte o konceptualnoj umetnosti”. Takođe, u pripremi su i dve međunarodne konferencije, kao i brojni prateći i edukativni programi.

U saopštenju nije pomenuto otvaranje MSUB-a koje je, prema poslednjim najavama, planirano za 2016. godinu.

Sredstva za rekonstrukciju MSUB-a planirana su u budžetu za 2016. godinu u iznosu od 500 miliona dinara, a u budžetu za 2017. godinu u iznosu od 472,2 miliona.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac nije želeo da daje nove rokove, ali je rekao da će i MSUB i Narodni muzej biti završeni za vreme mandata aktuelne vlade, te da očekuje da će to biti već 2016. Tasovac je na nedavnoj sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje rekao i da ne žali što je postavljao rokove, a prihvata grešku što je postavljao satove koji su odbrojavali vreme do ponovnog otvaranja muzeja.

Otvaranje MSUB-a ranije je bilo najavljeno za 20. oktobar, kada je pre 50 godina otvorena zgrada na Ušću, ali su se tog dana ispred nje okupili samo građani koji su, na inicijativu Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, izrazili protest zbog odlaganja završetka rekonstrukcije najvažnije institucije savremene umetnosti u Srbiji.

*Hronologija obećanja u vezi sa rekonstrukcijom MSUB-a

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.