• Search form

09.10.2015 | 01:27

Mobilni pisci

Mobilni pisci

Učesnici regionalne književne Mobilne rezidencije u selu Blizikuće na crnogorskom primorju, koju drugi put organizuju Zemunski mali umetnički centar - ZMUC-a i Za Druga iz Petrovca, i ove godine imaju niz javnih čitanja i druženja sa publikom.

Pisci su 7. oktobra posetili Gimnaziju “Danilo Kiš” u Budvi, gde je Renato Baretić održao čas kreativnog pisanja i pozvao učenike da prihvate izazov i daju pisani doprinos ovogodišnjoj okvirnoj temi “Jezik i zajednica” na blogu na portalu SEEcult.org koji učesnici Mobilne rezidencije vode i ove godine.

Učesnici Mobilne rezidencije imali su 8. oktobra i javno čitanje u budvanskom kafeu Casper u Starom gradu, a 9. oktobra će se družiti sa publikom u podgoričkom kafeu Soul to Soul.

Na inicijativu Đorđa V. Gregovića, pisca i jednog od organizatora te književne kolonije, pisci će se osvrnuti i na početak filma “Slobodna zona (2005) Amosa Gitaia, a na taj izazov već su odgovorili Želimir Periš i Renato Baretić.

Učesnici Mobilne rezidencije, koja traje od 1. do 14. oktobra u Blizikućama iznad Svetog Stefana, ove godine su, uz Baretića i Periša, i Mima Simić, Zoran Pilić, Nenad Veličković, Borivoj Gerzić, Vule Žurić, Nina Živančević, Oto Oltvanji i Ilija Đurović.

Rezidencija u Blizikućama deo je dugoročnog projekta Mobilne rezidencije/pokretne kolonije, na kojem od 2013. godine sarađuju ZMUC, Za Druga i Zeta centar. Opšta ideja tog projekta je da se kroz modus tradicionalno organizovanih umetničkih kolonija u zapostavljenim sredinama (selima) iniciraju multidisciplinarne rezidencije na kojima se traga za novim definisanjem umetničke prakse i zajednica.

Ovogodišnja rezidencija treća je u Crnoj Gori od pokretanja tog projekta, a druga na kojoj borave književnici.

Prošle godine su na književnoj Mobilnoj rezidenciji u Crnoj Gori, na temu “Tabui u tranziciji”, učestvovali: Ognjen Spahić, Goran Gocić, Vladislava Vojnović, Lamija Begagić, Staša Aras, Stefan Bošković, Aleksandar Ljubiša, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović.

Književna rezidencija u selu Blizikuće organizovana je uz podršku međunarodne književne mreže Traduki i opštine Budva.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.