• Search form

24.07.2018 | 11:04

Mirovne poruke u slavu Starog mosta

Mirovne poruke u slavu Starog mosta

Centar za mir i multietničku saradnju u Mostaru organizovao je, u okviru manifestacije “Mostarsko leto 2018”, ceremoniju obeležavanja 14-godišnjice obnove Starog mosta, uz novo potpisivanje Mostarske povelje mira i dodelu nagrada “Mostar peace connection” i “Mimar mira”. Uz učešće premijera Grčke, Makedonije i Crne Gore Aleksisa Ciprasa, Zorana Zaeva i Duška Markovića, te predsedavajućeg Veća ministara BiH Denisa Zvizdića, odata je počast svim žrtvama rata simboličnim prelaskom preko Starog mosta, te bacanjem cveća u Neretvu.

Grčki premijer Cipras, koji je zbog velikog požara u blizini Atine morao da skrati posetu BiH, te crnogorski premijer Marković, potpisali su odvojeno Mostarsku povelju mira, koju su od 2016. godine, kada je ustanovljena kao posebno priznanje, podržali potpisima i Zaev, Zvizdić i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović.

Premijer Makedonije istakao je da čin potpisivanja Mostarske povelje mira promoviše način na koji lideri u regionu mogu, treba i moraju da se izdignu iznad predrasuda, te da sami postanu most, povezujući se sa drugim liderima koji misle dobro svojim građanima.

“Mi lideri regiona smo se međusobno povezali, pokazali smo dostojno poštovanje jedni za druge, okrenuli smo leđa onome što nas dijeli i uhvatili smo se onoga što nas povezuje. Upravo ono što nas povezuje je zajednička budućnost naših građana, regije i sveta, potreba za stabilnošću, sigurnošću i bezbednošću, a time i ekonomske pogodnosti za naše građane i naše zemlje”, kazao je Zoran Zaev na svečanosti u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije.

Uveren da region “ima lidere koji su dali novu energiju i spremni su da spoje ljude i države”, Zaev je rekao da bi to trebalo iskoristiti.

“Naše prisustvo ovde ispred obnovljenog Starog mosta šalje poruku da smo spremni da u praksi primenimo simboliku mosta i da na prošlosti gradimo budućnost”, istakao je Zaev, navodeći i da najava početka pregovora Makedonije za članstvo u EU od juna 2019. godine predstavlja primer kako se za godinu dana može postići mnogo kroz saradnju, međusobnu povezanost i poštovanje.

Premijer Crne Gore istakao je da je potpisivanje Mostarske povelje mira za Crnu Goru “velika čast i priznanje”, jer su “slobodarska tradicija, te negovanje tolerancije i suživota bili uvek garant” njenog opstanka.

“Stojeći kraj Starog mosta, u ovom divnom gradu, čiju 14-godišnjicu obnove danas obeležavamo, ne mogu da izbegnem pomešana osećanja tereta prošlosti i svesti o ljudskoj patnji i izdržljivosti, ali istovremeno i nade i vere u budućnost. Stari most je ponovo simbol obnove i spajanja”, istakao je Marković i dodao da je Crna Gora zahvalna susedima na podršci koju će, kako je naveo, kao i do sada, vraćati uvek iskreno i kada je god to potrebno.

“Želim da ovu nagradu pre svega posvetim građanima Mostara i BiH, kao i svakom građaninu našeg područja koji želi da gleda u budućnost”, poručio je Marković posle potpisivanja Mostarske povelje mira.

Predsedavajući Veća ministara BiH takođe je istakao da svečanost u Mostaru predstavlja poruku mira, stabilnosti, regionalne i dobrosusjedske saradnje, međusobnog respekta, uvažavanja i poštovanja.

“Ovo su poruke koje trebaju našem regionu”, istakao je Zvizdić, koji je uručio nagrade “Mostar Peace Connection” istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi poverenja i saradnje među ljudima. Takođe, u završnici ceremonije dodeljena su priznanja “Mimar mira”.

U okviru obeležavanja 14-godišnjice rekonstrukcije Starog mosta i manifestacije “Mostarsko leto 2018”, umetničko društvo Mostarske kiše održalo je jubilarni koncert na platou ispod Starog Mosta, kojim je obeležilo 20-godišnjicu delovanja. Među učesnicima manifestacije bili su i članovi Kluba skakača “Mostari” koji su izveli tradicionalne skokove.

Stari most, izgrađen 1566. godine, srušen je 9. novembra 1993. godine u napadu hrvatske vojske, a rekonstruisan je 2004.

Predsednik Centra za mir i multietničku saradnju Safet Oručević, gradonačelnik Mostara od 1994. do 2001. godine, smatrao je da Stari most treba da bude obnovljen učešćem sva tri naroda u BiH, zbog čega je, između ostalog, odbio 1996. godine predlog Turske da ga samostalno izgradi. Tako je, kako je naveo Oručević, sprečio da Stari most postane simbol jednog naroda i jednog dela tada ratom podeljenog grada, a tu ideju su podržali Unesco i Svetska banka, kao i mnoge zemlje i lideri koji su pozvani da se uključe u taj međunarodni projekat.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.