• Search form

04.07.2018 | 15:21

Minja Bogavac na čelu Šabačkog pozorišta

Minja Bogavac na čelu Šabačkog pozorišta

Dramska autorka, dramaturškinja, rediteljka, scenaristkinja i pesnikinja Milena Minja Bogavac imenovana je 4. jula za v.d. direktorku Šabačkog pozorišta, a kako je izjavila tim povodom za portal SEEcult.org, pokušaće da učini da taj teatar preraste u centar gradske kulture otvoren i za nezavisnu produkciju, kao i za brojne prateće programe o temama važnim za lokalnu zajednicu i od univerzalnog značaja.

Navodeći da je to jedan od najvećih izazova u njenoj karijeri, tokom koje je radila sve moguće poslove u pozorištu, Minja Bogavac rekla je da se, s obzirom da je do sada bila veoma oštra kada je u pitanju funkcionisanje kulturnih institucija u Srbiji, nada da će sada moći da pokaže da li je i kako moguće raditi bolje.

Minja Bogavac istakla je da Šabačko pozorište smatra izuzetnom institucijom sa fantastičnom tradicijom i sa mnogo uspeha u radu – o čemu svedoče pozivi na festivale, brojne nagrade i reputacija koju uživa, a svoju ulogu na čelu tog teatra vidi u njegovom daljem razvoju i otvaranju ka savremenijoj estetici i mobilnijim predstavama.

“Nadam se da će Šabačko pozorište moći da postane primer institucije koja je javni prostor i koja podržava i praksu nezavisne scene, a iskreno se nadam da sam upravo zbog toga i izabrana – zbog poznavanja prilika i dugogodišnjeg zalaganja za tu vrstu produkcije”, rekla je Minja Bogavac nakon sednice Skupštine grada Šapca.

Šabačko pozorište bi, prema njenim rečima, moglo da se dalje afirmiše i brojnim pratećim programima kao centar kulture grada u kojem će se pokretati teme važne za lokalnu zajednicu, ali i univerzalno značajne.

Pozorište, kako je dodala, ne bi trebalo da bude samo institucija u koju se dolazi da bi se gledale predstave, već istinski javni prostor u kojem se ljudi sreću, okupljaju i razgovaraju o važnim lokalnim i širim temama.

Predstavljajući svoj program odbornicima Skupštine grada Šapca, Minja Bogavac rekla je da je Šabačko pozorište jedno od najuglednijih u Srbiji i da taj dostignuti standard nikako ne bi trebalo da se umanjuje, ali i da može da bude primer inovativnog pristupa i mesto okupljanja.

“Za početak možemo da pokušamo da pričamo lokalne priče. Čini mi se da će za Šabac to biti korisno kao povratak zajednici i njenim vrednostima, ali će biti korisno i za mene da se upoznam sa ovim gradom”, istakla je Milena Bogavac, čija je drama “Jami distrikt”, u režiji Kokana Mladenovića, trijumfovala na nedavnom 63. Sterijinom pozorju.

Minja Bogavac vodi pozorišnu trupu Drama Mental Studio koja je realizovala više od 50 umetničkih projekata. Takođe, sarađuje sa brojnim rediteljima, umetnicima, institucijama i organizacijama među kojima su: Bitef, Bitef teatar, Centar E8, Reflektor teatar, Per, Art, Forum za novi ples Srpskog narodnog pozorišta i druge. Koosnivačica je nezavisne pozorišne trupe Reflektor teatar u okviru koje radi kao dramaturškinja i rediteljka.

Od 2001. godine radi u organizaciji Bitefa, a na tom festivalu dobila je priznanje za Polifonu autorku. Od 2016. članica je Upravnog odbora Bitefa.

Dobitnica je, između ostalog, nagrade “Borislav Mihajlović – Mihiz” za dramsko stvaralaštvo, “Josip Kulundžić” za izuzetan uspeh u oblasti pozorišta, dve godišnje nagrade Malog pozorišta “Duško Radović” u Beogradu i nagrade “Anđelka Mihić” za umetničko delo koje se koristi feminističkim teorijama.

Šabac se, inače, prvi put susreo sa pozorišnom produkcijom 1840. godine, a 1906. osnovano je profesionalno Šabačko pozorište.

Neposredno posle oslobođenja, u Šapcu je formirano Narodno pozorište, koje je prvu predstavu igralo u decembru 1944. godine i do danas nastavlja tradiciju pozorišne umetnosti u tom gradu. Šabačko pozorište danas radi u zgradi Zanatskog doma, napravljenoj 1933. godine. Ima tri scene - Dečju, Malu scenu “Dr Branivoj Đorđević” i Veliku scenu, a godišnje pripremi od pet do osam premijera i prikaže oko 200 predstava na svojim scenama i oko 50 na gostovanjima.

*Foto: Ivan Božić

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.