• Search form

03.10.2013 | 22:27

Miloš Žutić - gospodin glume

Miloš Žutić - gospodin glume

Izložba posvećena Milošu Žutiću (1939-1993), jednom od najznačajnijih srpskih glumaca, biće otvorena 7. oktobra u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu.

Autorka izložbe i kataloga je Mirjana Odavić, koja je i najavljena na otvaranju, uz Srboljuba Milina, Tanasija Uzunovića i Dejana Mijača.

Miloš Žutić je od 1958. godine, kada je počeo da se amaterski bavi glumom u Dadovu, pa do prerane smrti 1993. godine, izrazio talenat, virtuoznu kulturu govora, obrazovanje i inteligenciju u više od stotinu dramskih uloga raznovrsnog klasičnog i savremenog, svetskog i domaćeg repertoara, istakao je MPUS povodom izložbe. Kao mlad glumac, u 26. godini postao je najmlađi Hamlet u istoriji srpskog teatra, a u narednim decenijama igrao je i u drugim delima Šekspira, kao i Dostojevskog, Goldonija, Sofokla, Čehova, Korneja, Molijera, Sterije, Simovića, Popovića, Selenića, Pekića...

      Miloš Žutić, Bela kafa (JDP, 1991)

Bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu od 1967. do 1985. godine, kada prelazi u Jugoslovensko dramsko pozorište.

Značajne uloge ostvario je i na drugim scenama Beograda i Srbije.

Iako je bio prevashodno pozorišni glumac, Žutić je ostavio značajnog traga i na fimu, televiziji i radiju.

Snimio je 25 filmova, oko 80 TV drama i serija, a na radiju je godinama igrao najsloženije uloge i govorio poeziju.

Dobitnik je prestižnih priznanja, među kojima su Sterijina nagrada, Oktobarska nagrada grada Beograda, Zlatna kolajna za najbolju monodramu na Festivalu monodrame i pantomime (Azbuka - Vukov rečnik), te Plaketa Narodnog pozorišta u Beogradu, najveće priznanje te kuće koje je dobio posthumno 1993.

Njegovim imenom nazvana je ugledna glumačka godišnja nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije koja se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim pozorištima u Srbiji u sezoni.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.