• Search form

23.11.2017 | 01:33

Mila Turajlić pobednica IDFA

Mila Turajlić pobednica IDFA

Dokumentarni film “Druga strana svega” rediteljke Mile Turajlić iz Srbije, portret porodice kao simbol političkih nemira u društvu, osvojio je glavnu nagradu 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film na IDFA, vredna 15.000 evra, dodeljena je Mili Turajlić 22. novembra na svečanoj ceremoniji tog najprestižnijeg festivala filmske dokumentaristike, čiji je žiri istakao da “Druga strana svega” slojevitim filmskim jezikom vešto spaja istorijsko i lično.

“Jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u regionu. U prostoru u kojem su prošlost i sadašnjost u neprestanom dijalogu otkrivamo lik koji inspiriše. Kroz autorkinu kameru upoznajemo njenu majku – prosvećenu ženu koja je život posvetila političkom aktivizmu. Poetski strukturisana, lepota ovog lika naprosto odjekuje”, naveo je žiri koji su činili Zaradasht Ahmed (Norvesska), Galia Bador (Izrael), Ernesto Pardo (Urugvaj), Diana Sanchez (Kanada) i Frank Scheffer (Holandija).

Mila Turajlić sa producentkinjama, IDFA Award 2017 ©Grasshopperstudios - Copyright Felix Kalkman

Nakon svetske premijere na Filmskom festivalu u Torontu, film “Druga stana svega”, koji ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature, imaće domaću premijeru 29. novembra u Sava centru, u okviru 23. Festivala autorskog filma (FAF).

Zaključana vrata u svojevremeno podeljenom stanu u Beogradu, koja već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju u novom filmu Mile Turajlić istoriju i njene porodice i burnu političku prošlost zemlje. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke, univerzitetske profesorke i dugogodišnje građanske aktivistkinje Srbijanke Turajlić o njenoj borbi i razočaranjima, hronika njihove porodice postaje i portret društva tokom političkih nemira, postavljajući pitanje da li i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

Dobitnici nagrada, IDFA awards: Copyright (c) 2017, Felix Kalkman

Primajući nagradu, koju je doživela kao iznenađenje, Mila Turajlić zahvalila je svim saradnicima na višegodišnjem snimanju filma “Druga strana svega”, a posebno je istakla da je ponosna što je srpski film, za razliku od ranijih godina, predstavljen na odgovarajući način na IDFA i što prvi put u 30 godina učestvuje cela srpska delegacija na čelu s direktorom Filmskog centra Srbije Bobanom Jevtićem.

Ujedno, Mila Turajlić osvrnula se i na još jedan događaj koji je obeležio taj dan – presudu Haškog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije generalu Ratku Mladiću. “Danas je u Hagu doneta odluka koja je takođe deo istorije Srbije, i to neprijatnog dela srpske priče. Novine pišu da je to zatvaranje mračnog poglavlja istorije… Činjenica da je bilo potrebno 20 godina da bi došlo do pravde govori da je to veoma mali korak ka pomirenju koje tek treba da se dogodi u regionu…”, rekla je Mila Turajlić i dodala da bi trebalo prepoznati da su snage koje su vodile ka raspadu i uništenju Jugoslavije sada u usponu širom Evrope. “Možda postoji nada da mi kroz naše priče progovorimo protiv njih”, rekla je Mila Turajlić, ispraćena aplauzima prisutnih.

Film “Druga strana svega” finansijski je podržao Filmski centar Srbije, a iza produkcije stoje beogradska producentska kuća Dribbling Pictures i francuska kuća Survivance. Koproducent je HBO Europe, kojem je “Druga strana svega” prva koprodukcija sa Srbijom.

Na IDFA je bio uvršćen i u program Kamera u fokusu koji je posvećen dokumentarnim filmovima sa izvanrednim snimateljskim radom, a Mila Turajlić je inače i  direktorka fotografije u svom filmu.

Dejan Petrović i Mila Turajlić, foto: SEEcult.org

Osim filma “Druga strana svega”, iz Srbije je u konkurenciji za nagrade 30. IDFA bio i film “IstiDejana Petrovića - u programu kratkih dokumentarnih filmova, koji je doživeo svetsku premijeru, dok je “Slatko od NištaBorisa Mitića prikazan u vantakmičarskom programu “Masters”.

Autori iz Srbije poslednji put su učestvovali u takmičarskom programu IDFA pre šest godina, kada je Goran Radovanović prikazao film “Uz Fidela do kraja” i Srđan KečaPismo ocu”. Za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima tog prestižnog festivala prikazano je bilo do sada samo devet dokumentaraca autora iz Srbije.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.