• Search form

27.12.2018 | 14:42

Met Dilan zvezda 12. Kustendorfa

Met Dilan zvezda 12. Kustendorfa

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, ugostiće sredinom januara na Mokroj Gori afirmisane reditelje i glumce kao što su Met Dilan, Serđi Lopez i Slavko Štimac, a u takmičarskom programu prikazaće dvadesetak kratkometražnih filmova mladih autora iz celog sveta.

Program 12. Kustendorfa, objedinjen sloganom “The Perfect Dozen”, predstavljen je 27. decembra u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, koje je izdvojilo 25 milona dinara za tu manifestaciju koju ministar Vladan Vukosavljević ističe kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji.

“U januaru mi na veliki, važan, dostojanstven način, sa odjekom i u Evropi i u celom svetu, počinjemo godinu kulture. Kustendorf je tektonski događaj u oblasti kulture, značajan za region, Evropu, ali i ceo svet", rekao je Vukosavljević na konferenciji za novinare, podsećajući na velike filmske stvaraoce koji su gostovali proteklih godina na Kustendorfu.

Vukosavljević je izjavio da velika imena svetskog filma neholivudske orijentacije dolaze i povećavaju specifičnu težinu srpske kulture i države, a da je festival značajan i zato što ima direktan uticaj na mlade ljude kao “velika kreativna radionica, radionica duha, kreativnosti, estetike, velikih uzbuđenja".

“Ako kinematografiju okarakterišemo kao dominantnu oblast holivudske estetike, holivudskih kriterijuma i težnji ka komercijalizaciji filmske umetnosti koja je obeležila kulturu 20. veka i ako to uporedimo sa Rimskim carstvom, onda je Kustendorf malo galsko selo koje se uporno i snažno bori protiv dominacije te logike, tog duha i te kulturne odnosno pseudokulturne matrice. Kakav čarobni napitak koriste simbolički Asteriks i njegovi saradnici ostaje da se vidi, ali verovatno je to vrelo istinske umetnosti, vrelo istinskog duha i kreativnosti“, rekao je Vukosavljević.

Ističući da je Ministarstvo kulture zahvalno Kusturici “na ovom poduhvatu, kao i na mnogim drugim”, te da će nastaviti kao i do sada da pomaže Kustendrof, Vukosavljević je rekao da bi, “da ima ima više para – pomogli i više” od 25 miliona dinara, koliko je izdvojeno ove godine.

Emir Kusturica, čija je produkcijska kuća Rasta internešenel organizator Kustendorfa, osvrnuo se na komentare da je to privatni festival koji država izdašno pomaže.

“Evo dobre prilike da se odgovori da nije privatni festival, nego je to festival Ministarstva kulture i informisanja Srbije u kome naša mala firma pokušava da održi onaj nivo koji je započet pre 12 godina. Po čemu se meri taj nivo? Po dobrim radionicama i ljudima koji tu stižu, ali i po jednom impozantnom broju koji je od prvog festivala kada smo imali oko 140 prijavljenih filmova sada stigao do 720 prijava, koje su pregledali naši selektori“, rekao je Kusturica, ne precizirajući ko je sve u selektorskom timu.

U trci za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje 12. Kustendorfa takmičiće se 21 film mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina. Među njima je 15 petnaest igranih, tri su dokumentarna, dva animirana i jedan eksperimentalni kratkometražni film.

Među filmovima u takmičarskom programu su i “Jesenji valcerOgnjеna Petkovića (Srbija) i “Kosta Kurta Saše Kovačevića (Republika Srpska).

Međunarodni žiri čine ruska glumica Dijana Požarskaja, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku Slobodan Despot i francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja Tankred Ramon. Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na otvaranju 12. Kustendorfa biće prikazan Kusturičin film “Pepe, jedan uzvišeni život”, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Mostri u Veneciji.

U programu Savremene tendencije je i film “Srećan kao Lazaro” italijanske rediteljke Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za scenario u Kanu, a njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani. Biće prikazani i filmovi “Bliski neprijatelji” i “Nežna ravnodušnost sveta”, koji će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Jeržanov. Marčelo Fonte predstaviće film “Dogmen” reditelja Matea Garonea, a film Vima VendersaPapa Franja: čovek od reči” producent Andrea Gambeta. Braća Damijano i Fabio Dinoćenco će poslednjeg festivalskog dana govoriti o svom filmu “Dečaci plaču”.

U okviru programa Retrospektiva velikana, biće prikazan film “Dragstor kaubojGasa van Santa, a gost festivala biće glumac Met Dilan, koji će održati i radionicu. Kao gosti su najavljeni i glumci Slavko Štimac i Serđi Lopez, a filmovi “Vuk samotnjakObrada Gluščevića, “Sjećaš li se Doli Bel?” Kusturice i “VesternManuela Porijera izabrani su iz njihove bogate filmografije za retrospektivni program. Takođe, najavljene su i projekcije filmova Miloša FormanaSvlačenje” i Bernarda BertolučijaDvadeseti vek”.

Program Novi autori predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana SalatićaTi imaš noć”.

U okviru pratećeg programa, najavljen je film rediteljke Aline SkšeševskeDevojke u igri”.

Kusturica se osvrnuo i na položaj filma danas, ukazujući na ogroman broj filmova koji su dostupni putem kablovske televizije, zbog čega se zapitao - gde se zaustaviti kod skrolovanja naslova i ko će u budućnosti biti taj koji će preporučiti za gledanje određeni film. “Mislim da će se desiti kao u Kafkinom ‘Zamku’ kad čovek krene da otvara vrata jedna, pa druga, pa treća i da na kraju neće pogledati ni jedan od tih filmova”.

“Na Kustendorfu je koncept da se u toplini ljudskoj i u empatiji izvede nova ideja o filmu”, rekao je Kusturica, pominjući da tehnologija nalaže potpuno otuđenje koje će doći sa veštačkom inteligencijom, pa će možda neki robot da isprogramira snimanje bez reditelja.

“To su crne perspektive protiv kojih se bori Kustendorf. Naš koncept su kvalitetne radionice, koje su osmišljene od početka festivala i koje su nam najvažnije, kao i neposredni konakt. To je valjda jedini festival na svetu gde sto do stola sede afirmisani, uspešni stvaraoci i početnici koje žele da uspeju”, rekao je on.

Tržišna kinematografija, kako je dodao, pokušava da eliminiše poetiku autora, a Kustendorf nastoji da stvori prostor u kojem će mladi autori da se “zagledaju u budućnost i poveruju da ne mora sve da se režira kao reklama, da ne mora sve da bude urađeno po mejnstrimu, nego da postoji slobodno uverenje i percepcija prostora i vremena koja mora da bude posebna da bismo nekog autora prepoznali”, rekao je Kusturica.

Tokom trajanja 12. Kustendorfa u galeriji “Kapor” biće postavljena izložba slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. Takođe, u Andrićgradu, u galeriji Lubarda, biće otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.

Prema rečima Kusturice, muzički deo Kustendorfa “ovoga puta biće i deo otvaranja, koje ne finansira Ministarstvo nego The No Smoking Orchestra”.

“To je jedna pozamašna, ambiciozna i kreativna struja koja posle ponoći upotpunjuje sliku filma”, rekao je Kusturica i dodao da bendovi koji dolaze iz sfere svetske muzike ne pripadaju glavnoj liniji.

U muzičkom programu 12. Kustendorfa najavljeni su Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju i sastav Kaskaval & Kristi Traktor iz Moldavije, italijanski muzičar Vinici Kaposel, holandsko-srpski ansambl Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend, grupe Kal iz Srbije i vokalno-instrumentalni sastav Bilja Krstić i Bistrik orkestar.

Glavna nagrada Zlatno jaje dodeljena je na 11. Kustendorfu početkom ove godine filmu “Bombona” palestinskog režisera Rakana Majasija, Srebrno jaje pripalo je filmu “PetnaestSameha Alaa iz Egipta, dok je Bronzano jaje dodeljeno filmu “LumenNikole Vučinića iz Crne Gore.

Glavna zvezda 11. Kustendorfa bio je italijanski reditelj Paolo Sorentino, kome je na otvaranju uručena “Nagrada za buduće filmove”. Sorentino je održao i radionicu za mlade autore, kao i švedski reditelj Ruben Ostlund, čijim je filmom "Kvadrat" 11. Kustendorf i otvoren u prisustvu ministra kulture i informisanje Srbije Vladana Vukosavljevića.

Radionice za mlade autore i druge zainteresovane održali su filipinski reditelj Paolo Viljalun, bugarski Stefan Komandarev, kineski Ćijan Von... Nagrada “Drvo života” za buduće stvaralaštvo uručena je domaćem glumcu Aleksandru Berčeku.

Među gostima Kustendorfa do sada su bili Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Ruben Estlund, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo

Osim Ministarstva kulture, 12. Kustendorf podržali su i Mećavnik grad i TNSO.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom