• Search form

10.03.2018 | 21:55

Mesec japanske kulture

Mesec japanske kulture

Mesec japanske kulture održava se tokom marta u Univerzitetskoj bibliteci "Svetozar Marković" u Beogradu, u cilju jačanja saradnje Srbije i Japana umrežavanjem i stvaranjem uslova za potencijalnu novu saradnju umetnika, studenata i naučnih radnika.

U okviru te manifestacije, biće predstavljeni radovi domaćih i inostranih umetnika u čijim delima je prisutan uticaj japanske kulture, bilo u formama u kojima stvaraju, bilo kao inspiracija. Tokom marta će biti organizovan i festival haiku poezije, radionice kaligrafije, origamija i geometrije, književna predstavljanja važnih dela japanske književnosti koja su prevedena na srpski jezik, internacionalna izložba Haiga radova, izložba radionice Geometrija, kao i velika grupna izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika sa svih radionica.

Među gostima je i profesor dr Eiići Tosaki (Eiichi Tosaki) sa Univerziteta u Melburnu, osnivač Centra za bimanuelno koordinisano crtanje, koji će održati predavanje i radionicu.

Bimanuelnim koordinisanim crtanjem - upotrebom obe ruke istovremeno, kreiraju se asimetrične kompozicije na dvodimenzionalnoj površini. Tom metodom, kojom se vežbaju bilateralni moždani nervi, podstiče se kreativnost i sprečava pojavu demencije.

Profesor Tosaki, koji ima doktorate u oblasti crtanja i istorije umetnosti i filozofije, održaće uvodno predavanje 12. marta u UBSM.  Radionica će biti održana 15, 16. i 17. marta od 14 do 17 časova, a besplatna je za učešće i otvorena za sve koji žele da se upoznaju sa bimanuelnim načinom crtanja.

Prof. Tosaki počasni je gost radionice Geometrija, koja će biti održana od 15. do 17. marta, a upoznaće polaznike sa tradicionalnom japanskom veštinom kreiranja modela od papira – origami. Radionica će biti predstavljena od 12. marta i izložbom sa radovima studenata Odseka za pejzažnu arhitekturu Šumarskog fakulteta u Beogradu. Postavka, čija je autorka doc. dr Biljana Jović, ukazuje na vezu prirode i geometrije.

Takođe, od 12. do 14. marta biće održana radionica kaligrafije, koju vodi Silvana Ručanov.

Za 20. mart najavljeno je otvaranje izložbe “Harudori” koja obuhvata selekciju najboljih radova sa održanih radionica, uz predstavljanje svih učesnika prvog izdanja Meseca japanske kulture.

Publika će imati priliku da pogleda izložbu do 31. marta u Umetničkom centru UBSM.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.