• Search form

11.12.2013 | 14:18

Merlinkina ispovest

Merlinkina ispovest

Javno čitanje dela monodrame “Merlinkina ispovest” Miladina Ševarlića, inspirisane životom Vjerana Miladinovića Merlinke - transvestita i seks radnika koji je ubijen pre deset godina u Beogradu, biće održano 12. decembra u Domu omladine Beograda, u okviru petog festivala LGBT filma “Merlinka”.

Vjeran Miladinović Merlinka, po kome je i nazvan festival, postao je legendarna ličnost sa beogradskih ulica pre svega zahvaljujući ulozi u filmu “Marble AssŽelimira Žilnika.

Monodrama “Merlinkina ispovest” rađena je prema autobiografiji Vjerana Miladinovića “Terezin sin”, koja je objavljena 2002. godine. Reizdata je 2013. u izdanju Red Boxa i do sada nikada nije izvođena.

U javnom čitanju, koje je režirao Stevan Bodroža, učestvuju glumci Milan Tomić, Aleksandar Trmčić i Nenad Pavićević.

Javno čitanje “Merlinkine ispovesti” biće održano u sali Amerikana DOB-a, a ulaz je besplatan.

Produkcija te predstave podržana je od Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije i holandske ambasade u Beogradu.

Jubilarni, peti festival “Merlinka” predstavlja od 12. do 16. decembra u DOB-u više od 50 filmova objedinjenih sloganom “Život je kabare”, kojim poručuje da je, uprkos homofobiji, nasilju, netoleranciji i diskriminaciji, život lep i pun događaja za pamćenje, od kojih su neki završili i na filmskom platnu.

Gej lezbejski info centar i DOB, organizatori festivala Merlinka, pripremili su raznovrstan program kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz više od 25 zemalja.

“Merlinka” dodeljuje i ove godine nagradu “Dorotina cipelica” za najbolji kratki film, a nakon Beograda, u 2014. godini gostovaće u Sarajevu i Podgorici.

Festivalski sajt je www.merlinka.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.