• Search form

13.09.2018 | 11:44

Mentalna arhitektonika

Mentalna arhitektonika

Umetnica Katarina Trnavčević predstavlja se u Galeriji “Stara kapetanija” u Zemunu izložbom slika “Mentalna arhitektonika” koja se bavi problematikom rasute pažnje.

Prema rečima umetnice, u pitanju je geometrijska apstrakcija velikim delom oslonjena na arhitektonske elemente, kao i pixelart, povezana asocijativno i putem fotografskih referenci, na način koji u takvim varijacijama dobija drugi smisao. Budući da tradicionalni crtež i slika imaju veliki značaj, u likovnom smislu su integrisani kroz kompleksne strukture.

Radovi su zasićeni, tako da se tačka fokusa razlaže na mnoštvo mesta, a posmatrač je uvučen da učestvuje u specifičnom zračenju nekog tkanja ili jedinice u slici, kao i spletovima okolnosti u kojima se taj deo obistinio. Unutrašnja situacija slike je izmenjena mrežom istovremenih događanja koja se sintetizuju nagomilavanjem. Usled prirodnog doživljaja i uticaja digitalne umetnosti i ekrana koji nas okružuju, klasičan medij se razvija kao postdigitalni, ali kao takav postaje način da se zastane i insistira da se umetnost tj. slika materijalizuje u fizičkom obliku, navedeno je u tekstu povodom izložbe.

Katarina Trnavčević, rođena 1992. u Užicu, gde je završila srednju Umetničku školu, diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dragana Matića.

Učestvovala na više kolonija i projekata za vreme studija i kasnije, izlagala na tridesetak grupnih i realizovala pet samostalnih izložbi, od čega su tri  žirirane (Galerija Meander, Apatin, 2017; Dom kulture Ivannjica, 2017; Galerija Stara kapetanija, Zemun, 2018.).

U pripremi je samostalna izložba u Galeriji “Tera” u Kikindi, planirana za oktobar ove godine.

Izložba “Mentalna arhitektonika” u Galeriji “Stara kapetanija” biće otvorena do 20. septembra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.