• Search form

24.04.2018 | 19:17

Medijska strategija iznova, ne baš od nule

Medijska strategija iznova, ne baš od nule

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odlučila je, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da zaustavi dalji rad na Nacrtu medijske strategije, jer radna grupa koju je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja nema pun legitimitet zbog odsustva svih relevantnih medijskih udruženja.

Dogovoreno je, kako su preneli mediji, da savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević pomogne u daljoj komunikaciji u vezi izrade Medijske strategije kako bi se stvorila atmosfera u kojoj je moguće voditi dijalog.

"Dogovorili smo da Suzana Vasiljević, kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje sve urednike i većinu novinara kao i predstavnika medijskih udruženja, pomogne u daljoj komunikaciji u kojoj ne moramo svaki put da se slažemo, ali moramo ostati posvećeni dijalogu", kazala je Ana Brnabić 24. aprila na Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

“Ne moramo svaki put da se slažemo i sigurno se uvek nećemo slagati, ali moramo da napravimo dijalog u kojem ćemo svi ostati posvećeni tom poslu”, rekla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, ne mora se krenuti od nule, već “od one tačke u kojoj su medijska udruženja, jedna za drugim, napuštala radnu grupu".

Vlada želi da bude sigurna u to da medijska udruženja neće ponovo izlaziti iz dijaloga o izradi medijske strategije, rekla je Ana Brnabić i dodala da to ne znači "izmeštanje iz institucija" -  kako se u prvih mah moglo čuti u reagovanjima, jer će Ministarstvo kulture i informisanja ostati krovni resor u okviru kojeg će se razvijati nova Medijska strategija.

"Najpre treba da uspostavimo format dijaloga i da budemo sigurni da smo u tome zajedno, kao i da, kada uložimo vreme i energiju u taj dokument, ne počnu da istupaju jedni za drugim iz radne grupe", rekla je Ana Brnabić i podsetila da je posle sastanka sa predstavnicima Grupe za slobodu medija prepustila ministru kulture i informirsanja Vladanu Vukosavljeviću da razgovara o njihovom vraćanju u radnu grupu, što se nije dogodilo ni nakon tri održana sastanka.

"To nije atmosfera u kojoj možemo da radimo na dokumentu koji će imati pun legitimitet. Nadam se da ćemo ovaj put svi zajedno uspeti", rekla je Ana Brnabić.

Grupa za slobodu medija zatražila je u decembru 2017. godine obustavu rada na Nacrtu medijske strategije zbog neodgovarajuće metodologije i strukture članova radne grupe, koja je predstavnike najbrojnijih novinarskih i medijskih udruženja onemogućila da suštinski utiču na izradu tog kapitalnog dokumenta. Takođe, zatraženo je da Ministarstvo kulture i informisanja, u dijalogu sa predstavnicima medijske zajednice i civilnog sektora, što pre utvrdi drugačiju metodologiju rada i strukturu nove radne grupe.

Premijerka je tada odgovorila da joj je drago što je o tom pitanju nastavljena komunikacija sa resornim ministarstvom i naglasila da je zajednički cilj da se Medijska strategija pripemi uz što veće učešće predstavnika medija, s obzirom da taj dokument treba da uredi način rada i funkcionisanje medija.

S druge strane, Grupa za slobodu medija ocenila je krajem decembra da premijerka indirektno, a resorni ministar direktno odbijaju zahtev da se obustavi rad na novoj Medijskoj strategiji i formira nova radna grupa sa drugačijom strukturom i metodologijom izrade tog kapitalnog dokumenta. “Razgovori predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa ministrom kulture i informisanja vode u pravcu promene stukture postojeće radne grupe i njenih ovlašćenja, ali je proces izrade Medijske strategije, bez četiri člana koji su je napustili, prema navodima samog ministra, već u završnoj fazi i biće okončan do kraja januara, što obesmišljava eventualni kompromis”, navela je Grupa za slobodu medija

Medijska strategija bila je i tema nedavne posete predstavnika OEBS-a za slobodu medija Arlema Dezira Beogradu, koji je, nakon sastanaka sa Anom Brnabić i predsednikom Vučićem, izjavio da je veoma važno da se sva medijska udruženja uključe u izradu nacrta tog dokumenta. Dezir je izjavio bio za N1 da će OEBS pokušati da posreduje u dijalogu kako bi se došlo do najboljih rešenja, a kada prvi nacrt bude izrađen daće svoje komentare.

Ministar Vukosavljević nedavno je ponovo najavio skoru javnu raspravu o Nacrtu medijske strategije. “U demokratskom duhu videćemo šta je to što možemo da učinimo za medijsku scenu u godinama koje su ispred nas”, rekao je Vukosavljević u Nišu.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom