• Search form

24.04.2018 | 19:17

Medijska strategija iznova, ne baš od nule

Medijska strategija iznova, ne baš od nule

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odlučila je, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da zaustavi dalji rad na Nacrtu medijske strategije, jer radna grupa koju je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja nema pun legitimitet zbog odsustva svih relevantnih medijskih udruženja.

Dogovoreno je, kako su preneli mediji, da savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević pomogne u daljoj komunikaciji u vezi izrade Medijske strategije kako bi se stvorila atmosfera u kojoj je moguće voditi dijalog.

"Dogovorili smo da Suzana Vasiljević, kao osoba koja ima jako dug staž u saradnji sa medijima i lično poznaje sve urednike i većinu novinara kao i predstavnika medijskih udruženja, pomogne u daljoj komunikaciji u kojoj ne moramo svaki put da se slažemo, ali moramo ostati posvećeni dijalogu", kazala je Ana Brnabić 24. aprila na Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

“Ne moramo svaki put da se slažemo i sigurno se uvek nećemo slagati, ali moramo da napravimo dijalog u kojem ćemo svi ostati posvećeni tom poslu”, rekla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, ne mora se krenuti od nule, već “od one tačke u kojoj su medijska udruženja, jedna za drugim, napuštala radnu grupu".

Vlada želi da bude sigurna u to da medijska udruženja neće ponovo izlaziti iz dijaloga o izradi medijske strategije, rekla je Ana Brnabić i dodala da to ne znači "izmeštanje iz institucija" -  kako se u prvih mah moglo čuti u reagovanjima, jer će Ministarstvo kulture i informisanja ostati krovni resor u okviru kojeg će se razvijati nova Medijska strategija.

"Najpre treba da uspostavimo format dijaloga i da budemo sigurni da smo u tome zajedno, kao i da, kada uložimo vreme i energiju u taj dokument, ne počnu da istupaju jedni za drugim iz radne grupe", rekla je Ana Brnabić i podsetila da je posle sastanka sa predstavnicima Grupe za slobodu medija prepustila ministru kulture i informirsanja Vladanu Vukosavljeviću da razgovara o njihovom vraćanju u radnu grupu, što se nije dogodilo ni nakon tri održana sastanka.

"To nije atmosfera u kojoj možemo da radimo na dokumentu koji će imati pun legitimitet. Nadam se da ćemo ovaj put svi zajedno uspeti", rekla je Ana Brnabić.

Grupa za slobodu medija zatražila je u decembru 2017. godine obustavu rada na Nacrtu medijske strategije zbog neodgovarajuće metodologije i strukture članova radne grupe, koja je predstavnike najbrojnijih novinarskih i medijskih udruženja onemogućila da suštinski utiču na izradu tog kapitalnog dokumenta. Takođe, zatraženo je da Ministarstvo kulture i informisanja, u dijalogu sa predstavnicima medijske zajednice i civilnog sektora, što pre utvrdi drugačiju metodologiju rada i strukturu nove radne grupe.

Premijerka je tada odgovorila da joj je drago što je o tom pitanju nastavljena komunikacija sa resornim ministarstvom i naglasila da je zajednički cilj da se Medijska strategija pripemi uz što veće učešće predstavnika medija, s obzirom da taj dokument treba da uredi način rada i funkcionisanje medija.

S druge strane, Grupa za slobodu medija ocenila je krajem decembra da premijerka indirektno, a resorni ministar direktno odbijaju zahtev da se obustavi rad na novoj Medijskoj strategiji i formira nova radna grupa sa drugačijom strukturom i metodologijom izrade tog kapitalnog dokumenta. “Razgovori predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa ministrom kulture i informisanja vode u pravcu promene stukture postojeće radne grupe i njenih ovlašćenja, ali je proces izrade Medijske strategije, bez četiri člana koji su je napustili, prema navodima samog ministra, već u završnoj fazi i biće okončan do kraja januara, što obesmišljava eventualni kompromis”, navela je Grupa za slobodu medija

Medijska strategija bila je i tema nedavne posete predstavnika OEBS-a za slobodu medija Arlema Dezira Beogradu, koji je, nakon sastanaka sa Anom Brnabić i predsednikom Vučićem, izjavio da je veoma važno da se sva medijska udruženja uključe u izradu nacrta tog dokumenta. Dezir je izjavio bio za N1 da će OEBS pokušati da posreduje u dijalogu kako bi se došlo do najboljih rešenja, a kada prvi nacrt bude izrađen daće svoje komentare.

Ministar Vukosavljević nedavno je ponovo najavio skoru javnu raspravu o Nacrtu medijske strategije. “U demokratskom duhu videćemo šta je to što možemo da učinimo za medijsku scenu u godinama koje su ispred nas”, rekao je Vukosavljević u Nišu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.