• Search form

10.09.2010 | 11:23

Meč za titulu ministra kulture

Zagrebački festival Zagrebi! počinje 10. septembra provokativnim performansom konceptualnog umetnika Siniše Labrovića “Meč za titulu ministra kulture”, koji je osmislio kao jedini način da preuzme ministarsku fotelju i tako “prekine dosadašnji vratolomno uzlazni put hrvatske kulture”.

Labrović je nedavno zvanično izazvao ministra Božu Biškupića na meč, kao bokser u lako-teškoj kategoriji, ali je iz kabineta ministra, kako su saopštili organizatori festivala Zagrebi!, javljeno da je ministar “miroljubiv i da se ne želi tući”.

Meč za titulu ministra kulture

Zagrebački festival Zagrebi! počinje 10. septembra provokativnim performansom konceptualnog umetnika Siniše Labrovića “Meč za titulu ministra kulture”, koji je osmislio kao jedini način da preuzme ministarsku fotelju i tako “prekine dosadašnji vratolomno uzlazni put hrvatske kulture”.

Labrović je nedavno zvanično izazvao ministra Božu Biškupića na meč, kao bokser u lako-teškoj kategoriji, ali je iz kabineta ministra, kako su saopštili organizatori festivala Zagrebi!, javljeno da je ministar “miroljubiv i da se ne želi tući”.

Labrović to vidi kao puko izvlačenje, smatrajući da miroljubivost ne podrazumijeva samo izostanak fizičke sile, već i poštovanje normi, standarda i pravila, koje boks kao veština i inkorporira.

Meč će, svejedno, biti održan, jer je upotreba fizičke sile, u ovom slučaju prevedene u sport, gotovo jedino što preostaje u hrvatskoj društveno-kulturnoj sferi.

Meč podrazumeva tri runde, prema utvrđenim pravilima boksa, a organizovan je u ringu simbolično postavljenom podno Frangeš-Mihanovićevog spomenika kralja Tomislava na istoimenom zagrebačkom trgu.

“Na ovaj potez sam podstaknut osobnim ambicijama, ali i željom da se približimo savremenim zapadnim standardima personalizovanosti i egzaktnosti, kao i da promovišemo tradicionalne hrvatske sklonosti sportu i fizičkom nadmetanju. Držim da je boks plemenita veština koja je metafora tih standarda i vrlina, baš kao što ste Vi metafora veličanstvenih dosega hrvatske kulture i umetnosti poslednja dve decenije i blistavog položaja kojeg one i njihovi praktikanti imaju u hrvatskom društvu”, naveo je Labrović u pozivu ministru.

Očekujući pobedu nokautom, Labrović se ozbiljno pripremao za meč sa dva trenera, ali i meditacijom i molitvom, kao što se vidi dole na snimku.

Dvodnevni festival Zagrebi! nudi još niz atrakcija na Trgu kralja Tomislava, u Zagrebačkom plesnom centru, Dokukinu, klubu Močvara, dvoranama Jedinstvo, Cvjetnom trgu, Varšavskoj i Gundulićevoj ulici.

Prema navodima umetničkog direktora Emila Matešića, festival Zagrebi! kroz različite forme umetničkog i intelektualnog izražavanja promoviše teme o kojima je za sada korisnije ćutati, a čine ga izvođački, muzički i filmski, te program performansa, instalacija, urbanih akcija i predavanja.

Osim Labrovića performanse će izvesti i holandski umetnik Jonas Staal, koji će u instalaciji “Reflektor” usmeriti snop svetlosti na lokacije koje su vremenom “društveno i politički otežale” od nataloženih zbivanja oko njih, te multimedijalni umetnik Marko Marković, koji će se u akciji “Nije zlato sve što sija” postaviti na savremeni stub srama.

U muzičkom delu prvi put u Zagrebu nastupiće grupa DAF (Deutch-Amerikanische Freundschaft - Nemačko-američko prijateljstvo), pioniri elektro panka i elektro body musica (EBM), društveno osvešteni kreativni duo Robert Görl i Gabriel Gabi Delgado-Lopez.

Među stranim gostima su i poljski umjetnici Suka Off, koji će odigrati predstavu “Crveni zmaj”, a američka profesorka savremenog plesa, plesačica i koreografkinja Maida Whiters predstaviće se predstavom ekološke tematike “Zbogom - kraj sveta kakvog poznajemo ili pleši na putu za raj!”, u kojoj daje svoj pogled na mogući kraj sveta.

Najavljen je i okrugli sto “S margine u opštu kulturu: tranzicijski pokret”, koji će voditi socijalni preduzetnik Nenad Maljković, a biće reči o namernim urbanim zajednicama u kakvoj i sam živi, te tranzicionom pokretu. Kao uvod će biti prikazan britanski dokumentarac “U tranziciji 1.0”.

Filmski program, u saradnji s Dokukinom, obuhvata četiri dokumentarca - “Bastardi utopije”, “Banane!”, “TDZ - Za uspomenu i dugo sećanje” i “Rachel”.

Osnivači i organizatori Zagrebi! ekofestivala su firma Kontrafilm i umetnička organizacija Serafini iz Zagreba, a pokrovitelji su Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Hrvatske, americcka i holandska amvasada u Zagrebu, Turisticcka zajednica grada Zagreba.

Sajt Zagrebi! festivala je www.zagrebi.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.