• Search form

02.11.2017 | 18:43

Maozev Fokstrot otvara 23. FAF

Maozev Fokstrot otvara 23. FAF

Film izraelskog reditelja Samjuela MaozaFokstrot”, dobitnik Gran prija u Veneciji, otvoriće 23. Festival autorskog filma 24. novembra u Domu omladine Beograda, koji će predstaviti do 2. decembra raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Porodična tragedija “Fokstrot” priča je o roditeljima vojnika koji je poginuo na dužnosti. Film istražuje načine na koje tuga utiče na pojedince i cela društva i kako se provlači kroz generacije.

Fokstrot” je dobitnik osam Ofir nagrada, među kojima je i nagrada za najbolji film, a izabran je i za izraelskog kandidata za Oskara za najbolji strani film.

Maoz je na Filmskom festivalu u Veneciji okarakterisao “Fokstrot” kao “ples čoveka sa sudbinom”.

Kako je naveo, u pitanju je filozofska parabola koja pokušava da priču o ocu i sinu dekonstruiše ovaj nejasan koncept pod nazivom “sudbina”.

“Oni su daleko jedan od drugog, ali uprkos daljini i razdvojenosti, oni menjaju sudbinu jedan drugome. Izazov koji sam sebi postavio je da se izborim s jazom između stvari nad kojima imamo kontrolu i onih koje ne možemo da kontrolišemo. Nekada težim ka intenzivnijim sadržajima, pa kombinujem kritiku sa saosećanjem, a ponekad ubacim malo ironije, ali je ne vezujem za određeno vreme i mesto. Fokus nije na simptomima, već na filozofskoj ideji filma, psihološkom stanju likova i načinu na koji se oni nose s ljubavlju i bolom”, naveo je Maoz, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji za svoj prvi dugometražni film “Liban” 2009. godine.

Reditelj i scenarista Maoz, rođen je u Tel Avivu, gde je studirao kameru. Radio je kao dizajner produkcije na filmu i televiziji, a režirao je i nekoliko dokumentaraca, televizijskih serija i pozorišnih predstava.

FAF će, kao i svake godine do sada, ugostiti renomirane filmske stvaraoce koji će održati i nekoliko radionica sa studentima.

Glavna lokacija 23. FAF-a biće Dom omladine, a program će biti održan i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopima “Fontana” i “Vlada Divljan”, Domu Kulture Studentski grad, Parobrodu - bioskopu “Dragan Nikolić” i u Art bioskopu Kolarčeve zadužbine.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.