• Search form

07.02.2017 | 23:53

Magični krug 7 veličanstvenih

Magični krug 7 veličanstvenih

Festival evropskog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”, završen 7. februara u Sava centru irskim filmom “In loco parentis”, pokazao je i 13. izdanjem da ima mnogobrojnu vernu publiku kojoj se dive i dokumentaristi koji učestvuju na nekim od najvećih svetskih festivala.

“Nikada u životu nisam videla ovoliku publiku za jedan dokumentarni film”, rekla je u punom Sava centru irska autorka Niasa Ni Kinon, čiji je film “In loco parentis” stigao na “7 veličanstvenih” posle učešća na Sandensu i ranije na amsterdamskom IDFA.

Ističući da joj je velika čast što učestvuju na festivalu “7 veličanstvenih” – za koji je čula od kolega, Niasa Ni Kinon je sa korediteljem Dejvidom Rejnom primila i nagradu “Bel medike” (plaketa i novčani iznos od hiljadu evra) koju ta klinika tradicionalno dodeljuje filmu koji na kreativan način ističe humanističke vrednosti.

I Rejn je rekao da je ponosan zbog učešća na “7 veličanstvenih”, a konstatujući da je njihov film 91. od osnivanja tog festivala, izrazio je nadu da će publika u velikom broju dolaziti i narednih par godina i da će zajedno odgledati stoti film.


   In loco parentis

Zadovoljstvo proteklim festivalskim izdanjem izrazili su i direktor Zoran Popović i selektor Tue Stin Miler iz Danske, posebno se zahvalivši publici koja je imala priliku da pogleda proteklih sedam dana izuzetan izbor evropske dokumentarne filmske produkcije, kao i da se susretne sa autorima i porazgovara sa njima o temama koje pokreću njihova dela.

Zatvarajući “magični krug započet 1. februara”, Popović je rekao da je i proteklo izdanje “fantastičnog i neponovljivog” festivala napravljeno “od snova i želja”, a posebno je zahvalio Tue Stin Mileru koji je od samog početka učestvuje u selekciji filmova za “7 veličanstvenih” i čini taj festival “velikim, uzbudljivim i značajnim”.

Popović je zahvalio i svima koji su doprineli da “7 veličanstvenih” dobije “razmere koje prevazilaze okvire Beograda”.

Tue Stin Miler je posebno zahvalio lojalnoj festivalskoj publici, koja je dolazila iz večeri u veče, spremna da učestvuje u festivalu koji je, kako je istakao, i kulturni i socijalni događaj. Takođe, zahvalio je i svim autorima koji su gostovali, kao i čitavom festivalskom timu na čelu sa Zoranom i Svetlanom Popović.

Miler je zamolio snimatelje da se okrenu ka sali, a publiku da ustane i sedam sekundi aplaudira, što su gledaoci i učinili, ali je aplauz trajao i znatno duže.


   In loco parentis

Publika je burno pozdravila i irski filmski par Niasu Ni Kinon i Dejvida Rejna, koji je u Beograd stigao maltene pravo sa Sandensa, gde je njihov dokumentarac o obrazovanju u jednom internatu “In loco parentis” počeo da “osvaja Ameriku”, kako je istakao Popović.

Film “In loco parentis” osvojio je i beogradsku publiku pozitivnom energijom i nepretencioznošću, kakvi su i glavni akteri – učitelji u jednoj osnovnoj školi sa internatom u Irskoj, skromnog ponašanja, ali zahtevni prema učenicima, koje pokušavaju da učine ljudima, da izvuku iz njih maksimum i učine da postanu samosvesne osobe. To čine kroz školske, ali i različite druge aktivnosti, koje kamera neprimetno beleži.

Niasa Ni Kinon, jedna od najpoznatijih irskih dokumentarista, i iskusni producent i reditelj Dejvid Rejn, dobitnik Bafte, životni su i autorski par koji je punih godinu dana proveo u školi pripremajući projekat svog posmatračkog  dokumentarca koji prati godinu dana u životima dvoje inspirativih učitelja u Irskoj.

Škola Hedforft, koja podseća na Hogvorts iz serijala o Hariju Poteru, već je gotovo 50 godina dom Džonu i Amandi Lejden i pozadina njihovih izuzetnih karijera. Za Džona je rok muzika još jedan od predmeta uz matematiku, engleski, veronauku i latinski. On neguje posebnu vrstu mladalačke revolucije podučavajući odgovornost i nezavisnost u pođednakom odnosu, umotane u hevi metal ili pop, podstičući decu da u školskom podrumu-rok klubu sviraju šta god žele. Za Amandu je ključ za vezu sa decom knjiga i ona koristi sve načine da zainteresuje decu koja sede kao paralisana kada ih povede na čarobna putovanja sa fantastičnim junacima iz najrazličitijih priča.

“Želeli smo da snimamo godinu dana život u školi, samo da pratimo i posmatramo, bez intervjua, bez božjeg glasa koji vodi publiku… Znali smo da za nas to znači potpuno utapanje da bismo dobili pristup intimnosti koju smo želeli da uhvatimo”, naveli su autori o svom filmu.

Festival “7 veličanstvenih” počeo je 1. februara dirljivim filmom “Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom, a jedino autorka tog dokumentarca Kozima Lange nije mogla da dođe u Beograd – zbog poodmakle trudnoće.

Publika je imala priliku da vidi i filmove “AusterlicSergeja Loznice, “IzgaranjeŽeroma le Mera, “Homo SapiensNikolausa Gajrhaltera, “Normalni autistični film Miroslava Janeka, te “Žena i glečerAudriusa Stonisa, koji je već dva puta gostovao na “7 veličanstvenih”.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.