• Search form

30.03.2012 | 22:51

Madridski balet otvara 9. BFI

Madridski balet otvara 9. BFI

Nacionalna plesna kompanija iz Madrida zvanično otvara 31. marta u Sava centru deveti Beogradski festival igre, koji je u uvodu ekskluzivno predstavio francusku baletsku zvezdu Silvi Gilem u produkciji “Push” londonskog Salders Velsa.

Madriska Nacionalna plesna kompanija (CND) predstaviće koreografije “Suviše blizuAlehandra Serude (Alejandro Cerrudo), “U tranzituAnabel Lopez Očoa (Annabelle Lopez Ochoa) i “Ludak koji hodaJohana Ingera.

Komad “Suviše blizu” inspirisan je klavirskim solo komadima Filipa Glasa (Philip Glass) i Dastina Ohalorena (Dustin Ohalloran), a premijerno je izveden 2009. godine u Čikagu (Hubbard Street Dance) i ove godine u CND Madrid.

Rođen u Madridu, gde se školovao na Kraljevskom konzervatorijumu za igru, Serudo je postao profesionalni igrač 1998. godine, a 2009. postao je prvi stalni koreograf trupe Hubbard Street Dance. Kreirao je brojna dela za tu čikašku trupu, u saradnji sa Simfonijskim orkestrom Čikaga, ali i za Holandski plesni teatar koji takođe gostuje na BFI.

Publika devetog BFI-ja videće i komad “U tranzitu”, premijerno izveden ove godine u Španiji, koji pokazuje mentalno stanje uma kakvo obuzme ljude kada se nađu u neodređenom javnom tranzitnom prostoru. Složeni karakteri susreću se sa sposobnošću ili nesposobnošću da postupaju iskreno u dijalogu sa strancima. Suočeni sa ograničenim i ponekad neočekivanim susretima, ljudi su uhvaćeni u neminovni kovitlac sačinjen od osećaja nelagodnosti, nestrpljenja, usamljenosti, straha, ćudljivosti, odvažnosti i želje...

Koreografkinja Anabel Lopez Očoa je završila Kraljevsku baletsku akademiju u Antverpenu, a kao igrač, nastupala je sa raznim kompanijama u Nemačkoj, pre nego što se 1993. godine pridružila haškoj kompaniji džez igre Djazzex. Angažman u Skapino baletu u Roterdamu dobila je 1997. godine, a od 2003. se usmerila isključivo na koreografski rad. Do sada je ostvarila postavke za Skapino balet, Holandski nacionalni balet, Djazzex, Balet Ženeve, Kraljevski flamanski balet, Geteborg balet, Državni balet iz Ankare, Balet Pensilvanije, Balet džez Montreala, Balet Marsej, trupu Džakobi i Pronk, Balet Hispanico...

Osim za plesne kompanije, Lopez Očoa uspešno kreira za pozorište, operu i muzički teatar, dok je nedavno sarađivala sa poznatim modnim brendom Viktor & Rolf u projektu za Muzej Van Goga.

Madridska plesna kompanija izvešće i komad “Ludak koji hoda”, premijerno izveden 2001. u Holandskom plesnom teatru, a ove godine u CND Madrid.

Reč je o dramatičnoj avanturi o tri žene, njihovim međusobnim i odnosu prema muškarcima u njihovom životu. Postavka je komična postavka, sa ozbiljnim podtekstom.

Koreograf Johan Inger, rođen u Stokholmu, školovao se u švedskoj Kraljevskoj školi baleta i Školi nacionalnog baleta Kanade. Njegova plesna karijera počela je angažmanom u Kraljevskom švedskom baletu gde je ubrzo postao solista, a nastavljena u Holandskom plesnom teatru.

Koreografski prvenac, produkcija “Mellantid” (U međuvremenu), rađena za NDT II, donela mu je prestižne nagrade u kategoriji savremene igre. Uspeh te postavke obezbedio je dalji rad i mogućnost kreiranja za NDT I, NDT II i NDT III. Od 2003-2008. godine Inger je bio umetnički direktor Kulberg baleta, a od 2009. godine je stalni koreograf Holandskog plesnog teatra.

CND Madrid osnovan je 1979. godine, pod imenom Nacionalni klasični balet Španije, a njen prvi direktor bio je Viktor Uljate.

Upravu Nacionalnog klasičnog baleta Španije preuzela je 1993. godine Marija de Avila, koja je izvršila sistematizaciju rada kompanije i otvorila vrata velikim koreografima, poput Žorža Balanšina i Entonija Tjudora. Marija de Avila je postavila američkog baletskog igrača i koreografa Reja Baru na mesto repetitora kompanije, a kasnije mu je ponudila mesto asistenta direktora, na kojem je ostao do 1990. U decembru 1987. godine, Maja Pliseckaja, slavna ruska baletska igračica je postavljena na mesto umetničkog direktora. U junu 1990. godine Načo Duato je postavljen za umetničkog direktora CND-a i uspešno je upravljao i kreirao za tu kompaniju punih 20 godina, do juna 2010. Potom ga je na tom mestu nasledio Erve Palito, dok je od septembra 2011. godine umetnički direktor kompanije Hose Karlos Martinez, zvezda Baleta pariske Opere.

Deveti BFI, pod sloganom “Krug se piše beskonačno”, predstaviće do 12. aprila i plesne produkcije i umetnike iz SAD, Austrije, Holandije, Francuske, Holandije, Izraela i Kanade.

Sajt BDF-a je www.belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.