• Search form

30.01.2018 | 23:09

Lazaru Tošiću Nišville nagrada za životno delo

Lazaru Tošiću Nišville nagrada za životno delo

Bubnjar Lazar Lale Tošić dobitnik je ovogodišnje nagrade Nišville džez festivala za životno delo, koja se dodeljuje umetnicima koji su obeležili džez scenu na ovim prostorima.

Lazar Tošić ostavio je neizbrisiv trag već i time što je bio “žila kucavica” dve najznačajnije formacije sa ovih prostora – i kada je reč o velikim orkestrima (Big bend RTV Beograd) i kombo sastavima (Sextet Marković – Gut).

Nagrada će, po tradiciji, biti uručena prve večeri Nišvilla –9. avgusta, a s obzirom da je Tošić itekako svirački aktivan, publika će imati priliku da aplauzima nagradi i nastup njegovog kvinteta, saopštili su organizatori.

Tošić je prisutan na domaćoj sceni još od 60-ih godina 20. veka. Kao mladić iz Kraljeva koji se obreo u Beogradu, pun sebe i željan novih znanja o džezu, vrlo brzo se probio u sam vrh scene, a onda je i isto tako napustio zemlju i sedam godina živeo i radio u Nemačkoj.

Po povratku u Beograd postao je član Velikog džez orkestra RTV Beograd. Tošić je u Big bendu proveo 22 godine (1972-1994), tokom kojih je taj ansambl ostvario kreativni maksimum, između ostalog i kroz koncerte i snimanja sa svim značajnijim džezerima sa ex-Yu prostora, ali i sa svetskim velikanima – gostima beogradskog orkestra (što je zabeleženo i na dve LP ploče “Big Band RTB with American Guests”), među kojima su bili i: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Natan Dejvis, Roj Hargruv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli… kao i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (Abba).

Uporedo sa Big bendom, Tošić je od 1982. do 1987. godine bio član još jednog proslavljenog benda koji je obeležio istoriju domaćeg džeza – Seksteta Marković Gut koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, na najznačajnijim džez festivalima, stigavši čak i do Kube.  

Sa svojim kvintetom, sa kojim je kao specijalni gost nastupila Bisera Veletanlić, Lazar Tošić je učestvovao i na prvom Nišville džez festivalu u januaru 1995. godine.

Tokom mračnih 90-ih Tošić je bio jedan od najistrajnijih “čuvara džez plamena” predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima, a status legendarnih stekli su pre svega nastupi u “Platou” kod Filozofskog fakulteta u Beogradu. Godinama kasnije nastavio je da nastupa i u džez klubu “Ptica”, kao i mnogim drugim beogradskim džez klubovima.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.