• Search form

18.12.2013 | 15:20

Laureati nagrade Veličkovića

Laureati nagrade Veličkovića

Mladi umetnici Vladimir Lalić, Predrag Damjanović i Nataša Kokić ravnopravni su dobitnici nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2013. godinu, a pobedili su u konkurenciji oko 120 kandidata.

Dobitnici nagrade, koju akademik Veličkivić dodeljuje iz fonda nastalog od njegove nacionalne penzije, proglašeni su 17. decembra u Galeriji Haos u Beogradu na otvaranju izložbe prošlogodišnjih laureata - Tijane Kojić, Aleksandra Jestrovića Jamesdina i Vuka Ćuka.

Žiri Fondacije Vladimir Veličković, koji su činili akademik Dušan Otašević, dr Irina Subotić, prof. Mrđan Bajić i direktorka Galerije Haos Borka Božović i sam akademik Veličković (predsednik), odlučio je da ove godine pohvali još četvoro mladih umetnika - Anu Šimić, Aleksandra Brankovića, Kristinu Pirković i Vladimira Magdelinića.

Izložba prošlogodišnjih dobitnika biće otvorena do 11. januara, a njihovi radovi predstavljeni su na gornjem nivou Galerije Haos, dok su se u donjem galerijskom prostoru predstavili mladi umetnici koji su bili u najužem izboru - Ivana Živić Jerković, Hana Rajković, Predrag Popara i Miloš Đorđević.

Tijana Kojić predstavila je radove inspirisane nehumanim prostorom atomskih skloništa tokom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine i prisnošću koja se među ljudima pojavljuje u ekstremnim situacijama ugroženosti.

Jamesdin, koji živi poslednjih godina u Berlinu, predstavio je nove radove koji su svojevrsne emigrantsko-umetničke izjave nastajale pri susretu sa drugom životnom sredinom.

Vuk Ćuk se predstavio radovima kojima nastavlja da stvara sopstvene autentične svetove, inspirisane svakodnevnicom.

Izložba ovogodišnjih laureata je planirana za decembar 2014. godine.

Dobitnici nagrade imaće svoje samostalne izložbe, a pohvaljeni kandidati će, kao i do sada, biti predstavljeni na donjem nivou Galerije Haos.

Izložba jednog od ovogodišnjih laureata, Vladimira Lalića, planirana je za 14. januar 2014. godine još ranije, dok se nije znalo da će dobiti nagradu Fondacije Vladimir Veličković, pa je za njeno otvaranje najavljen i koncert, odnosno žurka u Haosu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.