• Search form

13.07.2018 | 19:29

Kurbalija na čelu Visokog saveta za digitalnu saradnju UN

Kurbalija na čelu Visokog saveta za digitalnu saradnju UN

Nekadašnji srpski diplomata, osnivač i direktor Diplo fondacije i Ženevske internet platforme dr Jovan Kurbalija imenovan je za izvršnog direktora Sekretarijata i člana Visokog saveta za digitalnu saradnju UN, koji je 12. jula osnovao generalni sekretar te međunarodne organizacije Antonio Guteres.

Savet je osnovan da bi davao preporuke o jačanju međunarodne saradnje u digitalnom dobu. Glavni cilj rada tog tela je ostvarivanje promena koje digitalne tehnologije omogućavaju u osnaživanju pojedinaca i društava širom sveta, uz bezbednost od rizika i neželjenih posledica digitalizacije.

Savetom će predsedavati Melinda Gejts (Gates), suosnivačica fondacije Bil i Melinda Gejts, te osnivač Alibaba grupe Džek Ma (Jack Ma).

U radu Saveta će učestvovati 20 remonimranih stručnjaka – ministara i lidera iz vladinog i privrednog sektora, akademija, civilnog društva i stručne zajednice, među kojima i jedan od osnivača interneta Vint Serf (Vinton Cerf).

Najavljujući osnivanje Saveta, generalni sekretar UN izjavio je da su opseg, rasprostranjenost i brzina promena koje omogućavaju digitalne tehnologije bez presedana, ali da “postojeći načini i nivoi međunarodne saradnje u ovom domenu nisu dorasli izazovima koje proces digitalizacije nosi sobom”.

Prof. Jovan Kurbalija je pionir u oblasti sajber diplomatije od 1992. godine. Višegodišnjim istraživanjem te oblasti, Kurbalija je postavio okvir za dalja proučavanja i diskusiju o regulativi i uticaju interneta na diplomatiju, kao i međunarodnih odnosa na internet, zbog čega je imenovan za zvaničnog (ex officio) člana Visokog saveta i izvršnog direktora Sekretarijata tog tela.

"Čast mi je da služim ovom Savetu u ovom odlučujućem vremenu kada se digitalne mogućnosti ubrzano uvećavaju. Savet će se reflektovati na trenutni digiatlni razvoj, i još važnije, otvoriti nove horizonte digitalne saradnje”, naveo je Kurbalija.

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.