• Search form

11.04.2015 | 02:12

Kreativni muzeji

Kreativni muzeji

Međunarodni projekat “Kreativni muzeji”, među čijim je partnerima i Radiona.org iz Zagreba, nastoji da proširi mogućnosti angažmana u muzejima, koje vidi kao dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i posetioci mogu da koriste dostupne digitalne alate za istraživanje zbirki na nove i kreativne načine.

Uz udruženje za razvoj “uradi-sam” kulture Radiona.org, partneri u tom trogodišnjem projektu su i institucije, organizacije i pojedinci u oblasti nauke, umetnosti i tehnologije iz više evropskih zemalja, kao i iz SAD: Cap Sciences (koordinator) i MuseMix iz Francuske, Chester Beatty biblioteka i muzej iz Irske, IBCAN i StePS iz Italije, Finsko muzejsko društvo (MiST) iz Norveške, Heritec Limited iz Velike Britanije, Don Undeen/MediaLab pri Metropoliten muzeju u Njujorku i Jasper Visser, odnosno projekat Inspired By Coffee iz Holandije.

Prvi događaj biće održan od 16. do 18. aprila u Dablinu, u organizaciji biblioteke i muzeja Chester Beatty i Naučne galerije, koja će biti i domaćin okruglog stola na temu “Muzeji i makeri inspirišući jedni druge” koji je već nedeljama rasprodat.

Okrugli sto vodiće viši menadžer MediaLaba pri Metropoliten muzeju Don Undeen i predstavnica Festivala of Curiosity iz Dablina Ellen Byrne, a među učesnicima će biti i Deborah Hustić iz Radione, Ian Brunswick (Naučna galerija Dablin), Mark Nagurskog (Culture Tech, Severna Irska), Jasper Visser (projekat Inspired by Coffee), Laure Tobin (Dublin Maker) i Juliette Giraud (MuseoMix).

Nakon okruglog stola, učesnici iz područja tehnologije i umetnosti predstaviće neki uređaj ili rad iz domena kojima se bave, a Deborah Hustić predstaviće Radionin sintisajzer Synthomir kojem će to biti svetska premijera pred međunarodnom publikom. To je prvi DIY sintisajzer Radione, nastao kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja i kolektivnog rada tokom 2014. godine, uz podšku Zaklade Kultura nova.

      Synthomir

Prema navodima organizatora projekta “Kreativni muzeji”, koji će biti završen konferencijom u Zagrebu 2017. godine, evropski muzeji sadrže neverovatne zbirke i “spremišta” su umetnosti, istorije, kulture, religije, nauke, tehnologije, jezika… ali se i suočavaju pritiscima brzog napretka novih tehnologija i ograničenih budžeta za svoje delovanje.

Mnogi muzeji već su odavno proaktivni u potrazi za novim ulogama u digitalnim konceptima unutar svojih zidina, od informacionih kioska do animiranih ploča, zvučno-svetlosnih augmentacija izložbenog prostora, pa sve do projektovanih simulacija pojava velikih prirodnih fenomena.

Stvaranje tih iskustava, međutim, ima tendenciju da bude nešto skuplje, a rezultat je složenih odnosa s dobavljačima profesionalnih softverskih kompanija. Povećanjem minijaturizacije i uštedom na prilagodljivim tehnologijama, sada je za zajednicu izumitelja (makera) na raspolaganju ogroman potencijal za digitalnu ekspresivnost. Stoga će partnerstvo u projektu “Kreativni muzeji” istražiti načine na koji muzeji i partneri iz zemalja izvan kulturnog sektora mogu sarađivati jedni s drugima i kako da artikulišu metodologije dobre prakse.

Projekat se realizuje u kontekstu posledica globalne ekonomske krize koja je uticala i na mlade, i na odrasle širom Evrope. Glavna briga za EU jeste povećanje nezaposlenosti i prevladavajući nedostatak mogućnosti za razvoj i poboljšanje veština svojih građana. Pad i gubitak zaposlenja ujedno je i nadahnuće za pojedince i zajednice za pronalaženje drugih načina za osnaživanje samih sebe za stvaranje, pokretanje lokalnih inicijativa za razvoj i predstavljanje sopstvenih veština.

Projekat “Kreativni muzeji” moguće je pratiti na http://blogs.c-yourmag.net/creative-museum, a uskoro i na sajtu creative-museum.eu

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.