• Search form

11.04.2015 | 02:12

Kreativni muzeji

Kreativni muzeji

Međunarodni projekat “Kreativni muzeji”, među čijim je partnerima i Radiona.org iz Zagreba, nastoji da proširi mogućnosti angažmana u muzejima, koje vidi kao dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i posetioci mogu da koriste dostupne digitalne alate za istraživanje zbirki na nove i kreativne načine.

Uz udruženje za razvoj “uradi-sam” kulture Radiona.org, partneri u tom trogodišnjem projektu su i institucije, organizacije i pojedinci u oblasti nauke, umetnosti i tehnologije iz više evropskih zemalja, kao i iz SAD: Cap Sciences (koordinator) i MuseMix iz Francuske, Chester Beatty biblioteka i muzej iz Irske, IBCAN i StePS iz Italije, Finsko muzejsko društvo (MiST) iz Norveške, Heritec Limited iz Velike Britanije, Don Undeen/MediaLab pri Metropoliten muzeju u Njujorku i Jasper Visser, odnosno projekat Inspired By Coffee iz Holandije.

Prvi događaj biće održan od 16. do 18. aprila u Dablinu, u organizaciji biblioteke i muzeja Chester Beatty i Naučne galerije, koja će biti i domaćin okruglog stola na temu “Muzeji i makeri inspirišući jedni druge” koji je već nedeljama rasprodat.

Okrugli sto vodiće viši menadžer MediaLaba pri Metropoliten muzeju Don Undeen i predstavnica Festivala of Curiosity iz Dablina Ellen Byrne, a među učesnicima će biti i Deborah Hustić iz Radione, Ian Brunswick (Naučna galerija Dablin), Mark Nagurskog (Culture Tech, Severna Irska), Jasper Visser (projekat Inspired by Coffee), Laure Tobin (Dublin Maker) i Juliette Giraud (MuseoMix).

Nakon okruglog stola, učesnici iz područja tehnologije i umetnosti predstaviće neki uređaj ili rad iz domena kojima se bave, a Deborah Hustić predstaviće Radionin sintisajzer Synthomir kojem će to biti svetska premijera pred međunarodnom publikom. To je prvi DIY sintisajzer Radione, nastao kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja i kolektivnog rada tokom 2014. godine, uz podšku Zaklade Kultura nova.

      Synthomir

Prema navodima organizatora projekta “Kreativni muzeji”, koji će biti završen konferencijom u Zagrebu 2017. godine, evropski muzeji sadrže neverovatne zbirke i “spremišta” su umetnosti, istorije, kulture, religije, nauke, tehnologije, jezika… ali se i suočavaju pritiscima brzog napretka novih tehnologija i ograničenih budžeta za svoje delovanje.

Mnogi muzeji već su odavno proaktivni u potrazi za novim ulogama u digitalnim konceptima unutar svojih zidina, od informacionih kioska do animiranih ploča, zvučno-svetlosnih augmentacija izložbenog prostora, pa sve do projektovanih simulacija pojava velikih prirodnih fenomena.

Stvaranje tih iskustava, međutim, ima tendenciju da bude nešto skuplje, a rezultat je složenih odnosa s dobavljačima profesionalnih softverskih kompanija. Povećanjem minijaturizacije i uštedom na prilagodljivim tehnologijama, sada je za zajednicu izumitelja (makera) na raspolaganju ogroman potencijal za digitalnu ekspresivnost. Stoga će partnerstvo u projektu “Kreativni muzeji” istražiti načine na koji muzeji i partneri iz zemalja izvan kulturnog sektora mogu sarađivati jedni s drugima i kako da artikulišu metodologije dobre prakse.

Projekat se realizuje u kontekstu posledica globalne ekonomske krize koja je uticala i na mlade, i na odrasle širom Evrope. Glavna briga za EU jeste povećanje nezaposlenosti i prevladavajući nedostatak mogućnosti za razvoj i poboljšanje veština svojih građana. Pad i gubitak zaposlenja ujedno je i nadahnuće za pojedince i zajednice za pronalaženje drugih načina za osnaživanje samih sebe za stvaranje, pokretanje lokalnih inicijativa za razvoj i predstavljanje sopstvenih veština.

Projekat “Kreativni muzeji” moguće je pratiti na http://blogs.c-yourmag.net/creative-museum, a uskoro i na sajtu creative-museum.eu

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.