• Search form

11.04.2015 | 02:12

Kreativni muzeji

Kreativni muzeji

Međunarodni projekat “Kreativni muzeji”, među čijim je partnerima i Radiona.org iz Zagreba, nastoji da proširi mogućnosti angažmana u muzejima, koje vidi kao dinamičko i edukativno okruženje u kojem profesionalci i posetioci mogu da koriste dostupne digitalne alate za istraživanje zbirki na nove i kreativne načine.

Uz udruženje za razvoj “uradi-sam” kulture Radiona.org, partneri u tom trogodišnjem projektu su i institucije, organizacije i pojedinci u oblasti nauke, umetnosti i tehnologije iz više evropskih zemalja, kao i iz SAD: Cap Sciences (koordinator) i MuseMix iz Francuske, Chester Beatty biblioteka i muzej iz Irske, IBCAN i StePS iz Italije, Finsko muzejsko društvo (MiST) iz Norveške, Heritec Limited iz Velike Britanije, Don Undeen/MediaLab pri Metropoliten muzeju u Njujorku i Jasper Visser, odnosno projekat Inspired By Coffee iz Holandije.

Prvi događaj biće održan od 16. do 18. aprila u Dablinu, u organizaciji biblioteke i muzeja Chester Beatty i Naučne galerije, koja će biti i domaćin okruglog stola na temu “Muzeji i makeri inspirišući jedni druge” koji je već nedeljama rasprodat.

Okrugli sto vodiće viši menadžer MediaLaba pri Metropoliten muzeju Don Undeen i predstavnica Festivala of Curiosity iz Dablina Ellen Byrne, a među učesnicima će biti i Deborah Hustić iz Radione, Ian Brunswick (Naučna galerija Dablin), Mark Nagurskog (Culture Tech, Severna Irska), Jasper Visser (projekat Inspired by Coffee), Laure Tobin (Dublin Maker) i Juliette Giraud (MuseoMix).

Nakon okruglog stola, učesnici iz područja tehnologije i umetnosti predstaviće neki uređaj ili rad iz domena kojima se bave, a Deborah Hustić predstaviće Radionin sintisajzer Synthomir kojem će to biti svetska premijera pred međunarodnom publikom. To je prvi DIY sintisajzer Radione, nastao kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja i kolektivnog rada tokom 2014. godine, uz podšku Zaklade Kultura nova.

      Synthomir

Prema navodima organizatora projekta “Kreativni muzeji”, koji će biti završen konferencijom u Zagrebu 2017. godine, evropski muzeji sadrže neverovatne zbirke i “spremišta” su umetnosti, istorije, kulture, religije, nauke, tehnologije, jezika… ali se i suočavaju pritiscima brzog napretka novih tehnologija i ograničenih budžeta za svoje delovanje.

Mnogi muzeji već su odavno proaktivni u potrazi za novim ulogama u digitalnim konceptima unutar svojih zidina, od informacionih kioska do animiranih ploča, zvučno-svetlosnih augmentacija izložbenog prostora, pa sve do projektovanih simulacija pojava velikih prirodnih fenomena.

Stvaranje tih iskustava, međutim, ima tendenciju da bude nešto skuplje, a rezultat je složenih odnosa s dobavljačima profesionalnih softverskih kompanija. Povećanjem minijaturizacije i uštedom na prilagodljivim tehnologijama, sada je za zajednicu izumitelja (makera) na raspolaganju ogroman potencijal za digitalnu ekspresivnost. Stoga će partnerstvo u projektu “Kreativni muzeji” istražiti načine na koji muzeji i partneri iz zemalja izvan kulturnog sektora mogu sarađivati jedni s drugima i kako da artikulišu metodologije dobre prakse.

Projekat se realizuje u kontekstu posledica globalne ekonomske krize koja je uticala i na mlade, i na odrasle širom Evrope. Glavna briga za EU jeste povećanje nezaposlenosti i prevladavajući nedostatak mogućnosti za razvoj i poboljšanje veština svojih građana. Pad i gubitak zaposlenja ujedno je i nadahnuće za pojedince i zajednice za pronalaženje drugih načina za osnaživanje samih sebe za stvaranje, pokretanje lokalnih inicijativa za razvoj i predstavljanje sopstvenih veština.

Projekat “Kreativni muzeji” moguće je pratiti na http://blogs.c-yourmag.net/creative-museum, a uskoro i na sajtu creative-museum.eu

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.