• Search form

05.12.2018 | 23:52

Kralj Petar Prvi u bioskopima

Kralj Petar Prvi u bioskopima

Istorijski filmski spektakl “Kralj Petar Prvi” o podvizima i stradanju srpske vojske za vreme Prvog svetskog rata, u režiji debitanta Petra Ristovskog, premijerno je prikazan 5. decembra u tri beogradske dvorane, a publici se poklonilo više od 30 članova filmske ekipe na čelu sa glavnim glumcem i ujedno producentom Lazarom Ristovskim.

Radnja filma, koji su pomogla ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova, a kako je ranije izjavio Ristovski, ne bi ga bilo da se nije zauzeo predsednik države Aleksandar Vučić, odnosi se na period od početka Prvog svetskog rata, pa do povlačenja srpske vojske preko Albanije i događaja na Krfu.

Premijernim projekcijama u Sava centru, Kombank dvorani i bioskopu Cineplexx Ušće, nisu prisustvovali državni zvaničnici, za koje je dva dana ranije priređena projekcija zatvorenog tipa u Kombank dvorani.

Rađen budžetom od oko dva miliona evra, film “Kralj Petar Prvi” je za uslove srpske kinematografije primer visoke produkcije, sa velikim brojem masovnih scena, pirotehnike i snimanja iz vazduha.

Sadržajno, film je antiratni, što i sam kralj Petar Prvi naglašava, navodeći da rat predstavlja haos i bezumlje, te da samo izaziva stradanje.

Lazar i Petar Ristovski

Iako je Ristovski najavio film “u slavu Srbije i patriotskog osećanja srpskog naroda”, a snimljen je povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, “Kralj Petar Prvi” ne poziva na patriotizam na patetičan način, već je više hronika prvih bitaka koja se završava stradanjem srpske vojske u povlačenju preko Albanije.

Prvi deo filma je ritmičniji, sa životnim scenama u kojima su se posebno istakli Milan Kolak (u ulozi dobrovoljca Marinka Spasojevića, jedinog seljaka kome je neki kralj podigao spomenik), Radovan Vujović (Života, arhetip žilavog srpskog seljaka, snalažljivog i vedrog duha) i dečak Ivan Vujić (kaplar Momčilo Gavrić, najmlađi oficir u Prvom svetskom ratu). Vojskovođe su manje zastupljene, a sam kralj prikazan je kao čovek iz naroda i za narod.

Film se završava u tragičnom tonu, uz filozofska razmišljanja kralja Petra Prvog o prirodi rata i slobode.

Lazar Ristovski je na crvenom tepihu izjavio da je "Kralj Petar Prvi” produkciono sigurno najzahtevniji srpski film ikada i da izgleda kao da je urađen budžetom od 20 miliona evra, a ne desetostruko manjom sumom.

"Ja i ekipa filma nismo želeli da snimimo dokumentarni istorijski film koji će biti istorijska čitanka, već smo napravili umetnički film koji je iznad toga što je dokumentarno", rekao je Ristovski i dodao da se su njegov dugogodišnji rad i strpljenje i te kako isplatili.

U glumačkoj ekipi su i Danica Ristovski kao Makrena Spasojević, Aleksandar Vučković (regent Aleksandar), Marko Todorović (princ Đorđe), te Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Nebojša Kundačina i drugi.

Filmska ekipa, koju je činilo više od stotinu glumaca i 7.000 statista, snimala je više od šest meseci (ukupno 110 snimajućih dana) na autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji (na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu,  Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima), kao i na Krfu.

Mladi reditelj Ristovski, inače sin Lazara Ristovskog i Danice Ristovski, ujedno je i koscenarista, uz Vladimira Ćosića i Milovana Vitezovića, autora romana “Čarape kralja Petra” na kojem je taj istorijski spektakl i zasnovan.

Uporedo sa filmom snimana je i televizijska serija, ali njena radnja počinje u vreme dolaska kralja Petra na vlast 1903. godine, a kao i film, završava se Krfom.

Nakon Beograda, film “Kralj Petar Prvi” imaće premijere i u svim većim gradovima širom Srbije, počev od Novog Sada 6. decembra. Ekipa filma, kako je najavljeno, pokloniće se i publici u Nišu 7. decembra, dan kasnije u Kragujevcu, a potom u Kruševcu, Vrnjačkoj banji, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Smederevu i Požarevcu. U Užicu i na Zlatiboru publika će imati priliku da vidi film od 13. decembra, a potom će počesti da se prikazuje i u Pirotu, Lazarevcu i Vrbasu.

*Foto - promo

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.