• Search form

19.01.2012 | 12:02

Koriolan u bioskopima

Koriolan u bioskopima

Rediteljski prvenac britanskog glumca Rejfa Fajnsa (Ralph Fiennes) “Koriolan”, snimljen delom i u Beogradu prema istoimenom Šekspirovom komadu, stiže u bioskope širom sveta, a premijerno je prikazan pre godinu dana u takmičarskom programu 61. Berlinala.

Beogradska premijera “Koriolana”, u prisustvu Fajnsa, bila je na otvaranju 39. FEST-a u februaru 2011. godine, na kojem je ta istorijska drama dobila i specijalno priznanje žirija FIPRESCI Srbija.

Fajns tumači i naslovnu ulogu u svom filmu, koji je snimio prema scenariju Džona Logana (John), zaslužnog i za filmove “Gladijator” i “Poslednji samuraj”.

Na 39. FEST-u, Fajns je zahvalio vlastima Beograda i Srbije na podršci prilikom snimanja “Koriolana”, ali je pozvao nadležne i da uvedu poreske olakšice u oblasti kinematografije. “Pozivam vlasti da razmisle o poreskim olakšicama, kao što postoje svuda u svetu. Mi ih nismo dobili, ali pozivam ih da to učine u budućnosti”, rekao je Fajns koji dramom “Koriolan” ukazuje na višeslojnost ljudske ličnosti - kroz priču o ratniku koji je istovremeno i dželat, i junak, i žrtva.

Radnja filma, koji je sniman većim delom u Beogradu i Pančevu, događa se u savremeno doba, ali uz dijaloge iz originalnog Šekspirovog teksta koji je napisan, kako se pretpostavlja, oko 1607. godine.

Beograd je u “Koriolanu” pretvoren u Rim, a srpski parlament u rimski Senat. U epizodnim ulogama pojavljuju se Slavko Štimac, Dragan Mićanović, Danijela Vranješ, Svetislav Goncić, Slobodan Ninković... Film sadrži i neke od antologijskih arhivskih snimaka iz novije istorije Srbije, poput petooktobarskih demonstracija 2000. godine i gužve prilikom deljenja besplatnog hleba 90-ih.

Koriolan je rimski ratni heroj, čiji ekstremni stavovi izazivaju masovnu pobunu, pa ga proteruju iz Rima. Odriču ga se i političari, kao i njegova majka Volumnija, koja se ponosila njegovim ratnim podvizima, a čiji je lik odlično docarala Vanesa Redgrejv (Vanessa Redgrave). Koriolan nudi zato usluge dugogodišnjem protivniku Tulu Aufidiju, koga tumači Džerad Batler (Gerard Butler), i kreće sa njim na Rim kako bi se osvetio. U poslednjem trenutku prihvata apel majke da pristane na mir, što Aufidije smatra izdajom…

Prema rečima Fajnsa, Koriolana je stavio u današnje vreme da bi se publika što lakše povezala sa Šekspirom.

“Smatram da smeštanje price u savremeno vreme, da je to ono što će ukoreniti tu priču i povezati je sa savremenom publikom”, rekao je Fajns, dodajući i da je “jeftinije snimiti film sa savremenim kostimima”.

Fajns je bio gost FEST-a i 2009. godine, povodom filma “Čitač”, a za vreme te posete je i obelodanio planove da u Beogradu snimi rediteljski prvenac.

Karijeru je započeo u pozorištu, u Kraljevskom Šekspirovom društvu, a prvu filmsku ulogu igrao je u “Orkanskim visovima”. Međunarodnu reputaciju stekao je igrajući u “Šindlerovoj listi”, “Engleskom pacijentu”, “Vernom baštovanu”, kao i u “Hariju Poteru” i “Princu od Egipta”.

Bioskopska distribucija tog filma širom sveta započeta je premijerom u Njujorku 17. januara ove godine, a u bioskopima u Srbiji počeće da se prikazuje 26. januara, u distribuciji kuće MCF - MegaComFilm.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.