• Search form

20.11.2014 | 22:21

Kooperacija u Remontu

Umetnička inicijativa Kooperacija iz Skoplja, samofinansirajući neformalni kolektiv koji proizvodi i promoviše kritičku umetnost kao odgovor na složenu situaciju u Makedoniji, gostovaće od 24. novembra u Galeriji Remont u Beogradu izložbom “Konjima su kratke noge”.

Kooperacija u Remontu

Umetnička inicijativa Kooperacija iz Skoplja, samofinansirajući neformalni kolektiv koji proizvodi i promoviše kritičku umetnost kao odgovor na složenu situaciju u Makedoniji, gostovaće od 24. novembra u Galeriji Remont u Beogradu izložbom “Konjima su kratke noge”.

Naziv izložbe potiče od grafita (НА КОЊИТЕ ИМ СЕ КРАТКИ НОЗЕТЕ) koji se pojavio na zgradi Ministarstva kulture Makedonije nakon što su objavljeni modeli prvog para konjičkih spomenika iz kontroverznog državnog projekta “Skopje 2014”.

Na izložbi učestvuju Igor Toševski, OPA - Slobodanka Stevčeska i Denis Saraginovski, Oliver Musović, Filip Jovanovski, Nikola Uzunovski, Đorđe Jovanović i Vladimir Jančevski, a uoči otvaranja biće održana prezentacija Kooperacije, uz razgovor sa autorima.

Izložbom “Konjima su kratke noge”, Kooperacija daje presek dosadašnjih pokušaja tematizovanja i problematizovanja savremenih društvenih fenomena kroz lociranje tački u kojima se spajaju kritički orijentisana umetnost i propagandni mehanizmi, kao i opasnosti i posledice povratka velikih narativa kao rezultat nekontrolisanih izliva nacionalizma.

Autori zastupljeni na izložbi predstavljaju radove koji su direktna reakcija na centralizovanu kulturnu politiku sa svojim jednosmernim i instrumentalizovanim mehanizmima koji radikalno dele i konfrontiraju makedonsko društvo. U radovima, koji su na neki način dokumenti njihovih estetsko-moralnih pozicija, autori odbacuju uprošćenu ironičnu distancu ka problematičnoj stvarnosti i koriste različite, ali vidljivo konvergentne strategije i postupke - od otvorene kritike, do simulacije preterane identifikacije, pokušavajući da razotkriju socio-politički kontekst i delegitimišu dominantni, nametnuti diskurs.

Učestali pokušaji sužavanja i ukidanja prostora za otvorenu diskusiju i vidljive reperkusije po svaki akt antidiscipline, kako navodi Kooperacija, govore o konkretizaciji davno uočene krize racionalnosti i brutalnoj instrumentalizaciji njenih komunikacijskih potencijala. To je tendencija koja kroz lokalne kvazi-interpretacije i izražene autoritarne sklonosti, maskirane kao nužnost, vodi jedino u novu eru koja bi za običnog građanina bila realna, anti-humana distopija.

Umetnici su pred ozbiljnim izazovom - kako odbraniti zajednički prostor, prostor javnosti, koji je neophodan za sprovođenje demokratije. Borba za autonomnost pritom se ne odnosi na autonomnost umetničke disciplinarnosti u specifičnostima medijuma i njihovoj unutrašnjoj logici (ćorsokaka do kojeg je dovela moderna teleološka koncepcija o umetnosti), već naprotiv, ona se odnosi na nešto mnogo bazičnije i opštije, tj. suvereno demokratsko pravo da se bude društveno aktivan, odgovoran, spreman za davanje predloga i kritika. Pravo na mišljenje i argumentovana borba za sopstvenu poziciju stoga su osnovni preduslovi života u zajednici.

Polazeći od premise da je autonomija savremenog umetnika društveno uslovljena, Kooperacija pokušava da prevaziđe poziciju marginalizovanosti i nemoći upravo u javnoj sferi, prelazeći granice sveta umetnosti i suprotstavljajući se pojednostavljenim porukama koje se
potvrđeno efektivnim mehanizmima emituju iz centara političke i ekonomske moći. Preispitujući poziciju umetnika kao paradigme neposlušnosti i otpora, kao i nepoželjnost bilo kakve kritičke misli u društvu sa uočljivim tendencijama da se postupno odloži, pa čak, i potpuno ukine političnost, umetnici Kooperacije, kako pojedinačno, tako i zajedno, kroz kontinuiranu saradnju, problematizuju sporne vrednosti koje se “galopirajući” i bez ikakvog širokog konsenzusa deseminiraju kroz kulturnu infrastrukturu Makedonije.

Kooperacija je osnovana 2012. u Skoplju kao samofinansirajući neformalni kolektiv, čiji je glavni cilj proizvodnja i promocija kritičke umetnosti kao odgovor na složenu političku situaciju i pasivnu ulogu kulturnih institucija u Makedoniji.

Strategija Kooperacije je izlaganje u privatnim i privremeno raspoloživim prostorima, kao što su stanovi, kancelarije i lokali za iznajmljivanje. Taj nomadski pristup pokazao se kao uspešan temelj za novu platformu na osnovu kritičkog pristupa, ne samo u domenu vizuelne prezentacije, nego i u organizaciji javnih debata, zajedničkih akcija, umetničkih prezentacija, itd.

Izložbe su zasnovane na temama koje pokušavaju da promisle društveno-politička pitanja koja su od vitalnog značaja za makedonsko tranzicijsko društvo.

Kooperacija tako podstiče širi društveni dijalog kroz koji artikuliše autentične, angažovane pozicije savremenih makedonskih umetnika.

Do sada je organizovala 17 događaja - izložbi i prezentacija u negalerijskim prostorima (od perionice veša, preko privatnog stana i poslovnog prostora bez struje, do noćnog kluba) u Skoplju i drugim gradovima u Makedoniji, na kojima je učestvovalo oko 50 makedonskih i 30 stranih umetnika. Kratkotrajni, pop-up događaji Kooperacije, kako ističe taj kolektiv, neretko privlače više publike nego što je ima u galerijama i muzejima.

Izložba Kooperacije u Remontu biće otvorena do 29. novembra.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.