• Search form

18.05.2017 | 11:22

Konkursijada

Konkursijada

Kulturni centar Požega, uprkos sudskoj odluci o nezakonitoj smeni direktorke Slađane Petrović Varagić, realizuje ovih dana konkursnu proceduru za izbor direktora, a Upravni odbor bi, kako se očekuje, trebalo uskoro da sastavi listu kandidata i prosledi je osnivaču – Opštini Požega.

Slađana Petrović Varagić osporava konkurs, jer je protivan sudskoj presudi u vezi sa njenim razrešenjem 2016. godine.

“Ako je sud poništio rešenje o razrešenju, onda su i svi dokumenti koji iz njega prozilaze trebali biti poništeni, i sve je trebalo biti vraćeno u stanje u skladu sa Rešenjem o imenovanju iz 2014. Za to nepoštovanje sudskih odluka je odgovoran UO, ali i trenutni v.d. direktora, čija je obaveza da brine o zakonitosti rada ustanove”, rekla je Slađana Petrović Varagić za portal SEEcult.org.

“Ovo je eksplicitan primer nasilja nad zakonom i čvrste odluke nekolicine ljudi da se sudska presuda ne primeni ni po koju cenu, pa i po cenu gašenja ustanove - ako se setimo ranijih izjava predsednika Opštine Požega Milana Božića”, dodala je Slađana Petrović Varagić koja je, prema presudi Apelacionog suda u Kragujevcu nezakonito smenjena sa funkcije direktora KC Požega.

Predsednik UO KC Požega Sreten Majstorović nije bio dostupan za komentar o konkursu za direktora te ustanove kulture, a v.d. direktor KC Požega Srđan Stevanović izjavio je kratko za SEEcult.org da ne vidi “ništa problematično” u vezi sa konkursom i da je sve “javno i transparentno”, ali ne može ništa više da kaže, jer je to “stvar UO”.

Prema nezvaničnim informacijama, Stevanović se takođe prijavio na konkurs za izbor direktora na period od četiri godine, kojim su propisani uslovi da kandidat treba da ima visoku stručnu spremu društvenog smera, pet godina radnog iskustva u struci, da poseduje organizacione sposobnosti, te da predloži program rada i razvoja ustanove kao sastavni deo konkursne dokumentacije. Kao poseban uslov, propisan članom 36 Zakona o kulturi, naveden je i četvorogodišnji plan unapređenja rada KC Požega.

Na konkurs se prijavilo i dvoje kandidata iz Požege - diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji kandidaturom zapravo žele da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure izbora direktora, odnosno da ospore partijsku kombinatoriku i primoraju nadležne da poštuju zakon.

“Da li će zakonito biti sproveden nezakonit konkurs, ili nezakonito sproveden nezakonit konkurs”, navela je na Fejsbuku Milica Đorđević, koja ispunjava uslove predviđene konkursom, kao i Nedeljković.


  Milica Đorđević i Vojislav Nedeljković sa konkursnom dokumentacijom

Prema Zakonu o kulturi (čl. 35), UO ustanove kulture obavlja razgovor sa kandidatima koji ispunjavaju uslove iz konkursa i u roku od 30 dana od dana završetka javnog konkursa dostavlja osnivaču obrazloženi predlog liste kandidata. Lista sadrži mišljenje UO o stručnim i organizacionim sposobnostima svakog kandidata i zapisnik o obavljenom razgovoru.

Apelacioni sud u Kragujevcu odbacio je nedavno kao neosnovanu žalbu Opštine Požega na prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu o nezakonitoj smeni ugledne istoričarke umetnosti Slađane Petrović Varagić sa mesta direktora Kulturnog centra Požega, ali se proglasio nenadležnim da je i vrati na tu funkciju.

Slađana Petrović Varagić je stoga najavila zahtev za reviziju dela presude Apelacionog suda u vezi sa stavom da je nenadležan da odlučuje o njenom vraćanju  na mesto direktora KC Požega.

Tužbom Slađane Petrović Varagić je tražen poništaj Rešenja Opštine Požega o njenom razrešenju, ali je tražena i njena potpuna reintegracija - u smislu da - ako je rešenje nezakonito, onda je jedina moguća opcija njeno vraćanje na mesto direktora, jer se jedino tako otklanjaju pravne posledice nezakonitog rešenja.

Požeške vlasti uložile su u septembru 2016. godine Apelacionom sudu u Kragujevcu žalbu na presudu Višeg suda u Užicu kojom poništeno rešenje SO Požega o razrešenju Slađane Petrović Varagić. Opština Požega ocenila je u žalbi da je Viši sud pogrešno ocenio dokaze koje, inače, prema navodima prvostepene presude, požeške vlasti tokom sudskog postupka nisu ni iznele u svoju korist.

Predsednik Opštine Požega Milan Božić izazvao je seriju burnih reakcija u javnosti izjavama kojima je, između ostalog, poručivao i da Slađana Petrović Varagić – dok je on predsednik, neće biti direktorka čak ni ako Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu.

“Matematika je pokazala da je za vreme njenog direktorovanja porasla gledanost rijalitija. Empirijski je dokazano da je meni skočio rejting od kada je ona ušla u sukob sa mnom. Forsirala je strane izložbe, Požežanima nerazumljive, pa je umesto srpskih preslica izlagala japanske kukice. To kod mene ne može da prođe”, izjavio je svojevremeno Božić “Blicu”, a za Radio Slobodna Evropa naveo je bio i da se uzda u taktiku “migoljenja”.

Slađana Petrović Varagić razrešena je u februaru 2016. godine, nakon promene vlasti u Požegi i to svega nekoliko meseci uoči lokalnih izbora, posle kojih je ostala ista vladajuća garnitura na čelu s Milanom Božićem iz Srpske napredne stranke.

Predsednik SO Požega je pre razrešenja Slađane Petrović Varagić, odnosno ubrzo nakon dolaka na vlast, pokušao da izdejstvuje njenu ostavku, ali je ona to odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka da podnese ostavku, praćenih optužbama o navodno slaboj posećenosti Gradske galerije.

Slađana Petrović Varagić dobila je podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv njene smene.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću