• Search form

14.11.2017 | 23:43

Koncertni apel za nove instrumente na FMU

Koncertni apel za nove instrumente na FMU

LP Duo, pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, održaće 17. novembra nesvakidašnji koncert u specijalnom tramvaju na trasi kruga dvojke, povodom 80-godišnjice Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čime će ukazati na hroničan nedostatak instrumenata za rad u toj obrazovnoj instituciji.

Polazak te pokretne muzičke scene zakazan je za 16 časova sa stajališta “Savsko pristanište”, a sugrađani koji se nađu na trasi pozvani su da učestvuju ulaskom na odabranim stanicama.

Reč je o kreativnom projektu “Srce muzike”, kojim grupa umetnika i multimedijalnih autora čestita 80. rođendan Fakultetu muzičke umetnosti, koji je dočekao jubilej u nenamenskoj zgradi iz 1937. godine, u koju je privremeno bio smešten.

Od 50 klavira rashodovanih je 17, a čak 22 je za kompletnu reparaciju, dok se sedam može koristiti uz popravke.

Studenti sviraju na svega četiri dobro održavana instrumenta.

LP Duo, koji postiže veliki uspeh na savremenoj svetskoj muzičkoj sceni, održaće tim povodom dvočasovni koncert kojem se građani mogu pridružiti na ulaskom u tramvaj na odabranim stanicama (Pristanište, Brankov most, Glavna železnička stanica, Beograđanka, Pravni fakultet, Palilulska pijaca, Dorćol, Kneginje Ljubice, Braće Baruh, Kalemegdan, Pristanište).

Umetnički performans povezan je sa audio-video instalacijom “Srce muzike” postavljenom na otvorenoj sceni amfiteatra ispred FMU, kojom se ukazuje na aktuelne potrebe te institucije u vezi sa nabavkom novih klavira za nastavu. Instalacija je istovremeno i javni predlog potencijalnim donatorima da se uključe u buduće akcije prikupljanja sredstava za nabavku instrumenata za FMU.

Projekat je deo regionalne platforme “Naš grad, naša scena” i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Balkanske fondacije za umetnost i kulturu (Balkans Arts and Culture Fund - BAC), koja je podržana od Vlade Švajcarske preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Evropske kulturne fondacije (EFC).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.