• Search form

17.09.2009 | 14:36

Kenjac otvorio Europu

Zagrebačka premijera filma “Kenjac” Antonija Nuića u kinu Europa izazvala je 16. septembra veliko interesovanje publike, ali i političara, kojima se poklonila mnogobrojna filmska ekipa te drame čija se radnja dešava u Hercegovini u leto 1995. godine, uoči hrvatske vojne operacije “Oluja”.

Kenjac otvorio Europu

Zagrebačka premijera filma “Kenjac” Antonija Nuića u kinu Europa izazvala je 16. septembra veliko interesovanje publike, ali i političara, kojima se poklonila mnogobrojna filmska ekipa te drame čija se radnja dešava u Hercegovini u leto 1995. godine, uoči hrvatske vojne operacije “Oluja”.

Osim scenariste i reditelja Nuića, publici su se poklonili i glumci Nebojša Glogovac, Ljubomir Kiki Kapor, Tonko Lonza, Emir Hadžihafizbegovic, Asja Jovanovic i Roko Roglic, direktor fotografije Mirko Pivčević i brojni drugi saradnici, saopštio je Zagreb film festival u ime producenata tog filma.

“Kenjca” su pogledali i ministar kulture Hrvatske Božo Biškupić, član gradskog poglavarstva Duško Ljuština i predsednički kandidati Vesna Pudsić i Andrija Hebrang, a pridružio im se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je film pogledao još na Sarajevo film fesativalu.

Za premijernu projekciju “Kenjca”, koprodukcije Hrvatske, Srbije, BiH i Velike Britanije, tražila se karta više, a publika je dugačkim pljeskom podržala filmsku ekipu.

Osim premijere filma “Kenjac”, kojim počinje nova sezona “Europe”, u predvorju je otvoren i Cafe-Grapperia-Wine bar, a publika može da pogleda i izložbe vezane uz film i filmsku kulturu ili besplatno surfuje internetom (uz svako naručeno piće).

“Kenjac” je stigao u Zagreb nakon festivala u Puli, Sarajevu i Vukovaru, a od 17. septembra kreće i u redovnu bioskopsku distribuciju po Hrvatskoj.

Drugi Nuićev igrani film, s Glogovcem i Natašom Janjić u glavnim ulogama, porodična je drama o nerazrešenim odnosima na relaciji oca i sina, te muža i žene.

Glavni junak Boro, koga igra beogradski glumac Glogovac, u samo dve sedmice razrešava višegodišnji sukob sa ocem i uči da bude bolji muž i otac, a u svemu tome veliku ulogu igra i jedan magarac.

Kenjac je u Hercegovini pogrdni izraz za magarca, ali se najčešće koristi za opis nekog čoveka, koji je tvrdoglav i u principu budala.

Prema rečima Nuića, i Boro je kenjac, i Paško i Ante su kenjci, a magarac kojeg oni nazivaju kenjac, nije kenjac. Magarac je njihov nemi sagovornik, njihov ispovednik, kada već jedni drugima nisu u stanju reći što ih muči, naveo je Nuić o svom filmu.

Vreme radnje filma - leto 1995. godine kada je akcijom “Oluja” praktično završen rat u Hrvatskoj, odabrano je iz dva razloga.

Prvi je, jer je Nuić želeo da pokaže razrešenje velikih porodičnih sukoba u jukstapoziciji sa istorijskim događajem, a drugi je iz poštovanja određene autentičnosti, jer mu je istinitu priču o švercu i trgovini magarcem ispričao čovek koji se zove Boro i dogodila se u leto 1995.

“Kenjac” je dobio tri nagrade Pulskog festivala (Zlatne arene za scenario, kameru i muziku), te nagradu “Oktavijan” Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Film je snimljen u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije, Zagreb film festivala, MaNuFakture iz BIH, britanske kompanije Film and Music Entertainment i Baš Čelika iz Srbije.

Sajt filma “Kenjac” je www.kenjac.com

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.