• Search form

04.03.2016 | 15:01

Katalog Ilija Dimić - omaž Branku Vučićeviću

Katalog Ilija Dimić - omaž Branku Vučićeviću

Katalog izložbe akademika Dušana Otaševića “Ilija Dimić” u Galeriji SANU  biće predstavljen 9. marta kao svojevrsni omaž nedavno preminulom koautoru te publikacije Branku Vučićeviću.

Pored Otaševića i Vučićevića, koautori te knjige su Jovan Čekić i Irina Subotić.

Knjiga je posvećena Vučićeviću kao duhovnom ocu (stvaraocu) Ilije Dimića, pa će i promocija 9. marta u podne biti svojevrsni omaž.

Posle kratkog filma, snimljenog u produkciji RTS-a na prvobitnoj izložbi “Ilija Dimić – izložba slika i konstrukcija” održanoj u Galeriji Sebastian 1990. godine, govoriće profesor Jovan Čekić.

Katalog Otaševićeve izložbe “Ilija Dimić” objavili su SANU i Fondacija Kolekcija Trajković, koja je u potpunosti finansirala njegovu štampu.

Izložba “Ilija Dimić – izložba slika i konstrukcija”, za koju je Otašević dobio svojevremeno nagradu iz Fonda “Ivan Tabaković”, premijerno je prikazana 1990. godine u beogradskom ogranku dubrovačke Galerije Sebastian, a Otašević je njenu koncepciju izradio sa uglednim filmskim teoretičarem, kritičarem i scenaristom Brankom Vučićevićem, koji je preminuo 18. januara u  82. godini.

Profesorka i istoričarka umetnosti Irina Subotić, autorka teksta u katalogu za tu izložbu, navela je u monografiji o Otaševiću da među najkompleksnije i najprovokativnije njegove radove spada fikcionalna simulacija - konceptualna celina "Ilija Dimić. Izložba slika i konstrukcija", kao neka vrsta poluautobiografskog narativa u kojem je san o letenju - metafora za umetnost i simbolično transcendiranje  ograničenih ljudskih sposobnosti.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.