• Search form

04.05.2011 | 13:12

Kako je to moguće...

Plakati za Jugoslovensku kinoteku iz 60-ih godina 20. veka, čiji su autori Josip Zoza Pilasanović i Darko Marušić, među atrakcijama su programa šeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), odnosno izložbe “Kako je to moguće…” koja će biti otvorena od 5. do 15. maja u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Kako je to moguće...

Plakati za Jugoslovensku kinoteku iz 60-ih godina 20. veka, čiji su autori Josip Zoza Pilasanović i Darko Marušić, među atrakcijama su programa šeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA), odnosno izložbe “Kako je to moguće…” koja će biti otvorena od 5. do 15. maja u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Prema navodima kustosa izložbe Miodraga Bate Kneževića, 60-ih godina prošlog veka stvarao se novi vizuelni jezik i kôd razumevanja koji su najbolje vidljivi na ulici. Dominantan na toj ulici je plakat, najatraktivnija forma grafičkog dizajna, za koji se može reći da je vizuelni jezik ulice. Kao ni jedan drugi segment umetnosti, plakat je uticao na stvaranje opšte likovne osetljivosti i na razumevanje simbola.

Reč je o filmskom plakatu, rađenom samo u originalu, što znači da mu je rok upotrebe bio veoma kratak. Bio je postavljen u vitrine Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici i davao je informacije ljubiteljima filma šta je na programu svakog dana u toj nedelji.

Plakati na izložbi “Kako je to moguće…” dela su nastajala u jednom dahu, sa neverovatno velikim i zbirnim osećajem za narativnost, crtež, boju, kao i za kompoziciju sa retko dobro postavljenom tipografijom. Poseduju krajnje promišljen intenzivan vizuelni jezik i urađeni su štedljivim i oskudnim sredstvima, što u umetničkom stvaralaštvu znači izostavljanje dekorativnosti.

Odlikuju ih maštovite, čiste i jasne forme sa uzajamnom zavisnošću upotrebljivih pojmova i oblika kojima, prema rečima profesora Juliana Palke, nije potrebno ništa dodati i ništa oduzeti.

Posetioci izložbe mogu videti Pilasanovićeve plakate za filmove “La Tulipe” (Fanfal lala) u režiji Kristijana Žaka, kao i za prvi jugoslovenski film “Slavica” sa mladom glumicom Irenom Kolesar u glavnoj ulozi, te za film Žaka Tatija “Praznični dan”.

Marušić, koji je jedan od osnivača i autora projekta BINA, zastupljen je plakatima za filmove “Veštica” Benjamina Kristensena, “Krojač za dame” sa Fernandelom u glavnoj ulozi, u režiji Žana Bajera, kao i za filmove “Džez pevač” i “Onaj koji mora da umre”.

Josip Pilasanović, rođen 1940. godine u Somboru, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a profesionalnu delatnost počeo je u projektantskoj ekipi arh. Branislava Jovina i inž. Jovana Katanića. Potom se zaposlio u Beograd-putu i sa istom ekipom radio na studiji beogradskog metroa. Krajem 70-ih, sa arhitektom Slobodanom Lazarevićem Kićom, radio je na autorskom projektu BAS-JUG u Beogradu. Kratko je bio zaposlen u projektantskom birou CIP, a određeno vreme bio je u statusu slobodnog umetnika.

Osnovao je 1992. biro ARP u Beogradu, a 1995. i biro YUMAC u Budimpešti.

Član je strukovnih organizacija i dobitnik više nagrada na javnim konkursima i nagrada strukovnih organizacija, a od 1971. godine član je ULUPUDS-a.

Pored strukovne delatnosti, bavi se grafičkim i primenjenim dizajnom.

Darko Marušić, rođen 1940. godine u Omišu u Hrvatskoj, diplomirao je 1965. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem je bio i redovni profesor do penzionisanja.

Član je likovno-grafičke sekcije ULUPUDUS-a, redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije i UO Društva arhitekata Beograda.

Dobitnik je Velike nagrade Saveza arhitekata Srbije za životno delo 1993. godine, kao i niza drugih nagrada i priznanja.

BINA obuhvata od 5. do 15. maja oko 40 programa - izložbi, predavanja, radionica, tribina, projekcija filmova, šetnji sa domaćim i inostranim eminentnim predavačima i izlagačima...

BINA je zamišljena kao platforma za razmenu kritičkih stavova, ideja i bolje razumevanje starih, ali i aktuelnih svetskih praksi i trendova u zemljama bivše Jugoslavije, regionu i Evropi.

Šesta BINA je svojevrstan medijator između istorijskog iskustva, sadašnjeg trenutka i održive budućnosti, na šta ukazuje i njen slogan “Održivo/neodrživo”.

Među učesnicima su renomirane arhitekte i istoričari arhitekture iz Srbije, regiona i Evrope, kao što su Boris Podreka, Jan Jongert, Birgit Rusten,Volfgang Čapeler…

Prostori u kojima će BINA biti održana su KCB, Muzej grada Beograda, Muzej istorije Jugoslavije, galerije O3one i Eurocentar, opštine Stari grad i Novi Beograd, Centar za kulturnu dekontaminaciju…

Sajt manifestacije je www.bina.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE

*Foto: Darko Marušić, plakat za film “Veštica”

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.