• Search form

12.09.2017 | 18:42

Kadijević: Danas bih snimio bajku

Kadijević: Danas bih snimio bajku

Knjiga “Više od istine – Kadijević o Kadijeviću” autora Dejana Ognjanovića nastala je na osnovu iscrpnih razgovora koji su trajali godinu dana i u kojima se reditelj i istoričar umetnosti Đorđe Kadijević (84) osvrće na svoj filmski i televizijski opus, kao i na društveni i kulturni kontekst u kojima su njegova dela nastajala.

Kadijević je na promociji knjige 12. septembra u Filmskom centru Srbije zahvalio Ognjanoviću što je njegove reči uobličio na takav način da su dobile lepotu proznog dela koje i sam povremeno čita sa velikim uživanjem.

Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac i esejista, izjavio da se umesto da piše studiju o Kadijeviću odlučio za “ja” formu, jer smatra da je on sam najbolje obrazložio svoju filmsku, ali i životnu estetiku i poetiku.

“Pri našem prvom intervjuu, pre desetak godina, oduševili su me njegova erudicija i stavovi, a frustrirala činjenica da se o Kadijeviću i njegovom delu, o tome kakvo blago imamo, tako malo zna. To je bila inicijalna kapisla da zabeležim njegove reči za buduće generacije”, rekao je Ognjenović na promociji knjige, koju je objavio novosadski “Orfelin”, uz pomoć FCS-a.

Izdanje u tvrdim koricama na 500 stranica, uz veliki broj fotografija,  hronološki donosi priču koja počinje 1933. u Kadijevićevom rodnom Šibeniku.

Upitan na promociji, koju je vodio Milan Milosavljević, kako od filma nastaje umetnost, Kadijević je pomenuo dihotomiju pobunjenog čoveka Albera Kamija i angažovanog čoveka Žan Pol Sartra, ističući da je on daleko više naklonjen Kamiju, pojmu usamljenog pojedinca koji izražava svoj revolt, kao i potrazi ga za identitetom, a ne kolektivitetom.

“Još kao dečak video sam užase Drugog svetskog rata, izgubio veru u iluzije, u utopije i okrenuo se onome što je individulano, što je bez ikakve veze sa ideologijom. Nisam verovao ni marksistima ni hrišćanima”, rekao je Kadijević, autor 20 igranih i TV filmova i četiri televizijske serije, među kojima su debitantski “Praznik” (1967), kultna “Leptirica”, “Darovi moje rođake Marije”, “Štićenik”, serija “Vuk Karadžić”...

“Kada sam odlučio da se bavim filmom, prvo pitanje bilo mi je: koja je moja tema. To mora da se zapita svaki čovek koji pokuša da se bavi umetnošću. Šta ti hoćeš da kažeš, a ne da snimaš tuđe filmove, da se, na primer, oduševiš Bertolučijem, pa kažeš: ‘Što ne bih i ja tako nešto’. Ne. Ja sam pokušao da nađem šta je to u meni što nije do sada bilo na filmu i što jedino daje razloga da se ja filmom bavim. To je odgovor na pitanje kako od filma nastaje umetnost. To je dilema koja i dalje traje. Ja sam se svaki put ponovo pitao, pred svaki novi film, koji je moj razlog. Stvaranje je mučno, to je stalna borba”, rekao je Kadijević.

Kako je podsetio, uvek je odbijao da se bavi aktuelnom realnošću, opredeljujući se za teme koje ispituju onostrano.

“Kada bi mi neko danas ponudio da radim film, usred strahota i papazjanije savremenog sveta, iz revolta bih snimio bajku”, izjavio je Kadijević.

Ognjanović u uvodu knjige ističe autentičnost Kadijevića kao reditelja, neopravdano skrajnutog u domaćim filmskim leksikonima i enciklopedijama, a njihove razgovore opisuje kao svojevrsnu potragu za onim što je „više od istine“ u njegovom delu i oko njega.

“Ta potraga razotkriva njegov opus kao monolitnu, duboko promišljenu i dosledno sprovedenu celinu. Taj opus svedoči o jasnom svetonazoru i o esteteskoj nameri iz njega izvedenoj, te o snazi i umeću da se oni esetetski uobliče i umetnički izraze”, ocenjuje Ognjanović.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.