• Search form

10.11.2017 | 09:23

Jugoslovenske kulturne politike: commons pre commonsa

Jugoslovenske kulturne politike: commons pre commonsa

Mreža za teoriju i praksu društvenih dobara zajednicko.org organizuje 10. novembra u Ostavinskoj galeriji kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu disksusiju “Jugoslovenske kulturne politike: commons pre commonsa” tokom koje će predstaviti nekoliko primera realizacije tih kulturnih politika koje smatra važnim referencama za ono što se danas dešava u polju kulture, kulturnih politika i društvenih odnosa.

U razgovoru, koji je prvi javni događaj mreže zajednicko.org, učestvovaće istoričar umetnosti i teoretičar kulture Branislav Dimitrijević, umetnik Danilo Prnjat i producentkinja i kustoskinja Marijana Cvetković.

Mrežu zajednicko.org formirali su Nova Iskra, Ministarstvo prostora, Udruženje Mladi za Kaluđericu, Organizacija za političku ekologiju Polekol i Zelena omladina, kao i mnogobrojni pojedinci, nastavljajući uspešnu saradnju ostvarenu u okviru prošlogodišnjeg obrazovnog projekta Studije zajedničkog.

Društvena svojina, kako navode, bila je, uz samoupravljanje, ključni koncept jugoslovenskog socijalizma. Kao takav, on je trebalo da bude brzo i trajno razmontiran i demonizovan, čemu svedočimo još od 80-ih godina i konačnog prodora kapitalističkog načina proizvodnje i raspodele u Jugoslaviji.

“Da bismo razumeli posledice ovih procesa u polju kulture danas i frustrirajuće podele među kulturnim radnicima, kao i razaranje svake vrste javne sfere u još uvek javnim institucijama kulture, potrebno je da se podsetimo kako su jugoslovenske kulturne politike tretirale pitanje društvene svojine, zajedničkog i prava jednakosti u pristupu društvenim, zajedničkim resursima”, naveli su organizatori.

U okvirima savremenih promišljanja koncepta commons, podsetiće na jugoslovensku društvenu i kulturnu praksu zajedničkog i društvenog i tako rekontekstualizovati iskustvo društva na ovim prostorima od pre nekoliko decinija, ukazujući na njegovu političku vrednost i relevantnost.

Razgovor se održava, inače, u jednoj od celina Magacina u Kraljevića Marka, jednog od retkih prostora koji funkcionišu na principima zajedničkog odlučivanja, raspolaganja, otvorenosti i besplatnog korišćenja svih resursa i programa.

Realizaciju aktivnosti mreže zajedničko.org podržavaju Heinrich Boell Stiftung i Fond za otvoreno društvo.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.