• Search form

01.11.2018 | 23:22

Jubilej u očekivanju ostavke ili smene upravnika

Jubilej u očekivanju ostavke ili smene upravnika

Narodno pozorište u Beogradu dočekalo je početak jubilarne, 150. sezone na Velikoj sceni u iščekivanju raspleta krize, odnosno smene upravnika Dejana Savića, kako traži veliki deo umetnika i saradnika te kuće, dok sindikat SINGLUS nagoveštava štrajk ukoliko Savić ne podnese ostavku do 6. novembra.

Jubilarna, 150. sezona Narodnog pozorišta na Velikoj sceni otvorena je 1. novembra jubilarnim, takođe 150. izvođenjem predstave “Gospođa ministarkaBranislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića, sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi koja se kratko i emotivno obratila publici.

Jubilej Narodnog pozorišta, međutim, već danima je u senci zahteva za smenu upravnika Savića, koju traže umetnici i saradnici Drame, okupljeni oko inicijative “Nije umetnički ćutati”, a sada je suočeno i sa najavom štrajka ukoliko Savić do 6. novembra ne podnese ostavku.  

To je zatražio dramski sindikat SINGLUS, koji se 1. novembra odazvao pozivu Upravnog odbora Narodnog pozorišta na sastanak, iznevši niz kritika na račun Savića i zatraživši njegovu ostavku. Predsedniku UO Aleksandru Gatalici iznet je stav da su “nesavestan rad, brojni propusti u poslovanju upravnika, urušavanje ugleda Narodnog pozorišta, kao i upravnikovi skandalozni i neistiniti istupi u medijima proizveli ogromno nezadovoljstvo među članovima sindikata i ostalim zaposlenima”.

Kao jedini mogući predlog za rešenje sporne situacije, predstavnici sindikata SINGLUS naveli su ostavku upravnika, zatraživši ujedno od UO odgovore na pitanja dostavljena 30. oktobra.

Krajnji rok za ostavku Savića je 6. novembar do 22 časa, a ukoliko do tada Savić ne bude podneo ostavku i ukoliko na postavljena pitanja ne budu dostavljeni odgovori, SINGLUS će preduzeti sve zakonom propisane mere, uključujući i štrajk, navedeno je u saopštenju. “Nadamo se da će upravnik prepoznati ozbiljnost situacije, podneti ostavku, i na taj način omogućiti nesmetan rad Narodnog pozorišta u Beogradu u jubilarnoj 150. sezoni najznačajnije kulturne institucije u Republici Srbiji”, saopštio je SINGLUS.

Umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta, koji su nakon smene v.d. direktora Drame Željka Hubača zatražili smenu Savića, pozvali su dan ranije Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje povodom stanja u tom teatru i spreči urušavanje te institucije u godini jubileja.

“Vaša je obaveza da nas zaštitite od sramote kojoj nas izlaže Dejan Savić. Vaša je obaveza da nam omogućite da nastavimo sa razvojem svojih već dokazanih umetničkih potencijala, koje su prepoznali i publika i kolege iz zemlje i regiona”, poručili su umetnici i saradnici Drame Narodnog pozorišta, okupljeni oko inicijative “Nije umetnički ćutati”, pokrenute nakon smene Hubača.

Iako je i novoimenovani v.d. direktora Drame Jug Radivojević odlučio da ne prihvati tu funkciju, umetnici i saradnici tog sektora optužili su Savića da se ponaša kao da se ništa ne događa, da je privatizovao sajt Narodnog pozorišta koristeći ga za obračun sa zaposlenima koji su u protestu, te da svečano otvara Veliku scenu na kojoj nisu završeni predviđeni radovi, ignoriše niz značajnih problema koji su nastali i nastaju greškama u rukovođenju kuće i time i dalje nanosi štetu nacionalnom teatru.

Savić je zahteve za smenu i kritike kolega odbacio kao politički motivisane i zasnovane na privatnim interesima, što inicijativa “Nije umetnički ćutati”, koja okuplja više od 70 zaposlenih, doživljava kao novu uvredu i jedan od razloga za njegovu smenu.

Savićeve odgovore na pitanja inicijative "Nije umetnički ćutati”, UO Narodnog pozorišta razmotrio je 31. oktobra, saopštivši da su time “iscrpljene sve teme povodom aktuelne situacije u Narodnom pozorištu i da više neće odgovarati na pitanja” koja nisu u njegovoj nadležnosti.

Velika scena Narodnog pozorišta otvorena je zapravo 31. oktobra - koncertom povodom nacionalnog praznika Republike Koreje, a pod dirigentskom upravom Dejana Savića, uz Orkestar Narodnog pozorišta nastupili su prvaci Opere mecosopran Jadranka Jovanović, sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, tenor Dušan Plazinić, bas Ivan Tomašev i kao specijalan gost, bariton iz Koreje Tae Jung Jang.

Velika scena otvorena je nakon početne faze rekonstrukcije, u okviru koje su, kako je saopštio Savić, završeni radovi na adaptaciji i popravci dela toaleta za publiku u holu partera, kao i na toaletima i tuš kabinama koje koriste članovi Baleta.

“Kako je jubilarna, 150. godišnjica u toku, radujemo se realizaciji radova u zgradi pozorišta kako bi obezbedili bolje i sigurnije uslove za publiku i zaposlene, a takođe, učinili zgradu lepšom i sjajnijom čime bi naglasili značaj ovako velikog jubileja ne samo za nas, već i za kulturu uopšte”, naveo je Savić, ističući da su za sve to “Ministarstvo kulture i informisanja i Republika Srbija odobrili značajna sredstva u cilju unapređenja zaštite kulturne baštine”.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom