• Search form

22.04.2015 | 14:11

Jiržiju Kilijanu nagrada BFI-ja Jovan Ćirilov

Jiržiju Kilijanu nagrada BFI-ja Jovan Ćirilov

Novoustanovljena nagrada Beogradskog festivala igre (BFI) “Jovan Ćirilov tragač za novim”, koja je izazvala polemiku u javnosti, dodeljena je slavnom koreografu Jiržiju Kilijanu.

Najavljena na početku nedavnog 12. BFI-ja, nagrada koja nosi ime Jovana Ćirilova (1931-2014), suosnivača i doživotnog selektora Bitefa, izazvala je burne reakcije u javnosti, a prema navodima BFI-ja, te oštre polemike bile su korisne i odredile su dalju odgovornost pažljivog odabira laureata.

“Imajući u vidu kvalitet programa, odluka se gotovo sama nametnula, iako postoji prostor da se u godinama koje dolaze ostvari šira diskusija o mogućim dobitnicima, i svim onim posebnim trenucima koji pomeraju granice i donose nešto neočekivano i novo na pozorišnu scenu”, saopštio je 22. aprila BFI.

Nagradu 12. BFI-ja “Jovan Ćirilov - tragač za novim” Kilijanu je dodelio stručni žiri koji su činili: baletski pedagog i kritičar Marija Janković, pozorišni reditelj Nebojša Bradić i direktor Ravena Festivala iz Italije Đisberto Morseli.

     Direktorka BFI-ja Aja Jung i Jirži Kilijan

Kilijan je, kako je istaknuto, kao neumorni istraživač, ponudio na 12. BFI-ju dve nezaboravne, nesvakidašnje večeri, na kojima su publika i pozorišni znalci uživali u dve postavke van klišea i konvencija, gledali i slušali njegovu jedinstvenu, filosofsku interpretaciju igre.

Kako nagrada BFI-ja treba da afirmiše umetničko stvaralaštvo i gradi dragoceno kulturno nasleđe za sve zainteresovane pojedince, grupe i institucije koji svojom kreativnošću, visokom disciplinom i posebnošću pomeraju okvire savremenog umetničkog izraza, odluka žirija bila je jednoglasna, jer je Kilijan “umetnik koji ovo priznanje zaslužuje kao njegov prvi dobitnik, ali i rodonačelnik u potrazi za novim”.

Nagrada predstavlja rad vajarke Andreje Prokopijević koja se izložbom skulptura predstavila tokom 12. BFI-ja.

Jirži Kilijan je nagradu prihvatio sa zahvalnošću i sa željom da i u budućnosti BFI bude kvalitetan, raznovrstan i hrabar evropski festival.

U pismu zahvalnosti na nagradi, naveo je, između ostalog: “Fasciniran sam da iza ovakvog programa stoji mali tim koji sa ogromnom posvećenošću i entuzijazmom ostvaruje rezultate svetskog formata. Na beskompromisnu selekciju najviše obavezuje brojna publika, a očekujem da će u godinama koje dolaze ovaj festival tek ostvariti podršku koju zaslužuje”, preneo je BFI, čije je 13. izdanje planirano od 1. do 15. aprila 2016. godine.

BFI je ove godine zabeležio rekordnu posećenost - više od 20.000 ljudi pratilo je glavne i paralelne programe. Ukupno je izvedeno 20 celovečernjih predstava pred prepunim gledalištima u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu. Na festivalu je učestvovalo 13 kompanija iz 11 zemalja, predstavljajući dela slavnih koreografa koja su već zabeležila uspeh u svetskim metropolama, ali i manje poznate i mlade plesne stvaraoce, kao i nove postavke.

Najavi uvođenja nagrade “Jovan Ćirilov” na BFI-ju, usprotivili su se nedavno Bitef i udruženja dramskih i baletskih umetnika, smatrajući da bi priznanje koje nosi ime osnivača i dugogodišnjeg selektora Bitefa trebalo i da ostane vezano za Bitef.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.