• Search form

13.04.2016 | 11:09

Jelena Jureša u Salonu MSUB

Jelena Jureša u Salonu MSUB

Umetnica Jelena Jureša, koja se bavi pitanjima identiteta i politikama sećanja, predstavlja se od 15. aprila u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izložbom “Mira, skica za portret”, multimedijalnim pseudobiografskim radom koji prati život anonimne žene Mire i njene porodice - od perioda pre njenog rođenja, pa do tragične smrti.

Izložba u Salonu MSUB, u čijoj je osnovi dvokanalna video instalacija sa serijom pripadajućih fotografija, prvo je predstavljanje tog dugogodišnjeg projekta Jelene Jureše u Beogradu, nakon Graca, Pule, Zagreba, Zrenjanina...

Putem arhivske građe, fotografija i video materijala, korišćenjem i kombinovanim unutar specifično promišljenog modela prezentacije, oživljava se porodična istorija bosanskih Jevreja, Mirinih predaka, stradalih na najsuroviji način u logorima na tlu bivše Jugoslavije.

Mirin život korespondira sa kratkim periodom mira i postojanja jedne države – stradala je 1990. godine u saobraćajnoj nesreći u okolini Pakraca, gde su ubrzo počeli nemiri koji su označili kraj Jugoslavije i početak rata.

U prvi mah se, kako je naveo MSUB, može razmišljati o biografiji jedne žene, i jedne države, te beleženju epohe. Ipak, to je privid, jer je geografija vremena u radu vrlo specifična. Iako fotografija i video kadrovi sugerišu mesta u koja se posmatrač iznova vraća tokom praćenja video instalacije, njihovo značenje svaki put je dopunjeno novim dešavanjima i istorijama.

Katalog izložbe, koji se planira u formi ridera na temu samog rada, biće objavljen do kraja izložbe, a obuhvata tekstove kustoskinje MSUB Une Popović, nezavisne kustoskinje Branke Benčić iz Zagreba, profesorke teatra, performansa i medijskih studija na Univerzitetu u Gentu Kristel Stalpaert (Christel Stalpaert), višemedijske umetnice iz SAD Sare Mendelson (Sarah Mendelsohn), kao i prepiska teoretičarke umetnosti i medija Anete Stojnić sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu i same umetnice.

Fokus rada Jelene Jureše, rođene u Novom Sadu, počiva na odnosu posmatrača i posmatranog, i reprezentacijskih (ne)moći “slike”. Umetnica se unutar svog rada kritički osvrće na istoriju, te proučava arhivsku građu, istražuje pojam istine na rubu reprezentacije, i sučeljava privatna sećanja i sudbine sa političkim i istorijskim narativima.

Jelena Jureša trenutno živi u Gentu u Belgiji, gde radi doktorat na Fakultetu za umetnost i filozofiju Univerziteta u Gentu i na Konzervatorijumu KASK, sa fokusom na politike sećanja i zaboravljanja u Evropi 20. veka.

U okviru pratećeg programa izložbe u Salonu MSUB, 16. aprila biće održan razgovor sa Jelenom Jurešom i teoretičarkom umetnosti i medija Anetom Stojnić na temu rada “Mira, skica za portet”, kao i autorkinog preispitivanja granica sećanja i politika istorizacije. Razgovor će moderirati kustoskinja Una Popović.

Izložba će biti otvorena do 12. juna.

Partner u realizaciji publikacije je Gradska galerija Osijek.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.