• Search form

12.02.2014 | 19:01

Iz/uzetnosti - 10 godina MSURS

Iz/uzetnosti - 10 godina MSURS

Muzej savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci, povodom desetogodišnjice postojanja, predstavlja od 13. februara izložbu “Iz/uzetnosti” koju čini izbor otkupljenih i poklonjenih radova više od 30 umetnika iz RS i Bosne i Hercegovine, ali i zemalja u regionu.

Izložba “Iz/uzetnosti - Savremene vizure kulturne baštine/nove smernice buduće stalne postavke”, čija je autorka koncepcije Sarita Vujković, muzejska savetnica u MSURS, obuhvata 36 radova 32 umetnika.

Zastupljeni su: Predrag Marjanović, Zoran Banović, Bekir Misirlić, Milivoje Unković, Ljubomir Gajić, Veso Sovilj, Mladen Miljanović, Miodrag Manojlović, Radenko Milak, Slobodan Vidović, Boris Glamočanin, Sandra Dukić, Borjana Mrđa, Igor Bošnjak, Bojan Stevanić, Nenad Malešević, Svjetlana Salić Mitrović, Saša Karalić, Živko Grozdanić Gera, Željko Opačak, Mileta Prodanović, Vesna Perunović, Zdravko Joksimović, Vladimir Perić - Talent, Aleksandar Kujučev, Irena Lagator, Gary Farrelly, Irma Markulin, Lala Raščić, Šejla Kamerić, Goce Nanevski i Sašo Sedlaček.

       Mladen Miljanović

Postavku čine slike, skulpture, crteži, digitalni printovi, instalacije, video-instalacije…

Reč je o radovima koji su otkupljeni ili poklonjeni u periodu od 2004. do 2014. godine.

Izložba “Iz/uzetnosti” predstavlja način da se zaokruže ideje u proteklih deset godina profesionalnog delovanja MSURS i ukaže na smernice njegove buduće stalne postavke.

      Radenko Milak

Pored toga što je fokusirana na malobrojne otkupe i poklone u poslednjih deset godina, izložba ima za cilj, kako je navela autorka koncepcije, i predstavljanje šireg pogleda na umetničke tokove 90-ih i period posle 2000-te godine, u kojem se oformila veoma zanimljiva i dinamična nova umetnička scena ovih prostora.

“Izložba na sasvim jasan način predstavlja odgovor savremene umetnosti na vreme u kome nastaje i izdvaja rad umetnika koji je sinhronizovan sa vremenom ideoloških, ekonomskih i socijalnih promena koje nas sve zajedno već 20 godina prate”, navela je Sarita Vujković, dodajući da 36 dela na toj izložbi govori o tome da “umetnost odavno više nije posebno negovan estetski predmet koji se stvara i čuva kako bi oplemenio prostore u kojima živimo, već da je umetnost misaona i značenjska, ali pre svega ubojita i oštra - upravo onakva kakvo je i vreme u kome živimo."

       Goce Nanevski

Izložbu će otvoriti ministar prosvete i kulture RS Goran Mutabdžija, a na svečanost dolaze i v.d. direktor MSU u Beogradu Vladislav Šćepanović i direktorka MSU u Zagrebu Snježana Pintarić.

Izložba će biti otvorena u MSURS-u do 13. aprila.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.