• Search form

09.01.2014 | 10:17

Iznutra i dublje

Iznutra i dublje

Galerija Haos u Beogradu započinje ovogodišnju sezonu 14. januara izložbom mladog grafičara i jednog od laureata nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković za 2013. godinu Vladimira Lalića, na kojoj će biti predstavljeni njegovi recentni crteži ekspresivnih linija u čijoj je osnovi portret. U Lalićevim crtežima očitava se njegova potraga za istinom kroz introspekciju i raslojavanje ličnosti.

Neznajući da će Lalić da konkuriše za nagradu Fondacije Vladimir Veličković, a samim tim ni da će postati laureat, Galerija Haos mu je, kako je navela direktorka Borka Božović, znatno pre konkursa ponudila termin za samostalnu izložbu, ceneći njegov crtački opus kao izuzetno snažan, analitičan, darovit u prepoznavanju maskiranih čovekovih osobina i emocija, nemilosrdan u deformitetima i isticanju istih, kao i u traganju za različitim spoznajama i nadasve znalački izveden rad.

Crteže na izložbi "Iznutra i dublje" karakteriše jak energetski naboj postignut pažljivim građenjem kompozicije. Kroz vrstu kontrolisane linearne eksplozije, Lalić emituje emociju koja oslikava intimni doživljaj analiziranog subjekta, navela je povodom izložbe istoričarka umetnosti Ana Bambić Kostov. Anatomski deformisane figure i mnogobrojni motivi, koji se preklapaju u konjunkciji sa teksturom, često poprimaju posve nove vizuelne osobine i time postaju nova značenjska obeležja, druga lica, drugi likovi. Upravo ta, dodatna lica, podvlače dualitet, ili multiplicitet, ljudske prirode koju Lalić želi da prikaže integralno.

“Svaki čovek nosi nedefinisani broj maski, svaki se sastoji iz mnoštva segmenata od kojih neke, možda čak i većinu, ne želi da podeli sa svetom. Međutim, upravo su te maske aspekti koje autor ove serije crteža smatra bitnim, jer samo ako se posmatraju zajedno, može se ostvariti suštinska spoznaja bića”, navela je u katalogu Ana Bambić Kostov.

Rođen 1983. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 2008. godine, Lalić je iste godine upisao specijalizaciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku grafika, koju je završio 2010. Od 2008. do 2012. radio je kao demonstrator na FPU na Odseku grafika.

Priredio je deset samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu i učestvovao na više od 40 grupnih, državnih i internacionalnih izložbi. Član je ULUS-a od 2009.

Lalić je, takođe, dobitnik nagrade “Mihailo S. Petrov” za najbolji studentski rad - otisak 2007. i nagrade Pedagoškog fakulteta na internacionalnom bijenalu suva igla - Užice 2011.

Lalić je jedan od dobitnika nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković za 2013. godinu, pored Predraga Damjanovića i Nataše Kokić.

Izložba prošlogodišnjih laureata, inače, otvorena je do 10. januara u Haosu, a obuhvata radove Tijane Kojić, Vuka Ćuka i Aleksandra Jestrovića Jamesdina, kao i pohvaljenih mladih umetnika Ivane Živić Jerković, Hane Rajković, Predraga Popare i Miloša Đorđevića.

Lalićeva izložba u Haosu biće otvorena 14. januara u 20 časova uz koncert grupe Organized Chaos, čiji je član i kompozitor. Lalić je i član hora Viva vox.

Izložbu će otvoriti književnik Mihajlo Pantić, a biće je moguće obići do 9. februara.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.