• Search form

07.02.2014 | 23:42

Izgoreo deo Arhiva BiH

Izgoreo deo Arhiva BiH

Deo vrednih dokumenata iz fonda Arhiva BiH, koji se nalazi u zgradi Predsedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, izgoreo je u protestima 7. februara, a reč je o građi koja je preživela do sada dva svetska i rat 90-ih.

Direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović izjavio je da je uništena građa neprocenjive vrednosti.

Savetnik u Arhivu BiH Andrej Rodinis rekao je kasnije za AlJazeeru da je reč o arhivskoj građi od austrougarskog perioda do kraja Drugog svetskog rata koja je, prema njegovom mišljenju, i najvredniji deo fonda.

S obzirom na dim i nestanak struje, Rodinis nije mogao da precizira kakvo je zaista stanje u depou koji je zahvaćen vatrom, a izrazio je nadu da deo građe nije uništen.

Direktor Arhiva BiH rekao je za Klix.ba da je će prava razmera štete biti poznata tek u narednim danima.

“Jedino što u ovom trenutku mogu reći je da je ovo ogromna kulturna sramota. Kada arhivi gore to je kulturna sramota jednog društva. Ne može se utvrditi vrednost te arhivske građe”, kazao je Zahirović.

Osim Predsedništva, u protestima je gorela i zgrada Opštine Centar, ali dokumenta u njoj nisu izgorela. Zapaljena je i zgrada Vlade Kantona Sarajevo.

Situacija u Sarajevu smirila se u večernjim satima, kada je ponovo uspostavljen saobraćaj u centru grada.

Saobraćaj u centru Sarajevu trebalo je, inače, da bude obustavljen tokom popodneva zbog ceremonije otvaranja 30. festivala “Sarajevska zima” koja je u međuvremenu otkazana.

Narodno pozorište i klub Coloseum otkazali su predstavu i koncert.

Direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić zahvalio je svim umetnicima i visokim zvanicama koji su došli da podrže taj festival, ali je u kratkom obraćanju ocenio da je nemoguća bilo kakva svečanost dok se na ulicama “dešava drama, socijalna i ljudska”.

Protesti inicirani socijalnim zahtevima, započeti najpre u Tuzli, organizovani su 7. februara u gradovima širom Federacije BiH. Vlada FBiH je na hitnoj sednici zaključila da građani imaju pravo na okupljanje i mirne proteste, ali ih je pozvala na dijalog o problemima koji su evidentni, jer uništavanje imovine i sukobi ne vode ka rešenju.

*Foto: BHRT

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.