• Search form

18.04.2018 | 11:17

Izbačeni aktivisti Društvenog centra NNK

Izbačeni aktivisti Društvenog centra NNK

Vojna policija izbacila je 18. aprila u ranim jutarnjim časovima aktiviste Društvenog centra NNK iz vojne zgrade na Dorćolu, koji su za popodne najavili protest i pozvali sve zainteresovane da im se pridruže.

Nikola Radivojević iz NNK rekao je za portal SEEcult.org da je više desetina policajaca u punoj opremi za intervencije opkolilo zgradu u Sibinjanin Janka i izbacilo zatečene osobe koje su tokom noći dežurale u tom godinama napuštenom vojnom objektu.

“Trudimo se da organizujemo pravnu zaštitu, jer nisu imali bilo kakav sudski nalog”, rekao je Radivojević.

Prema njegovim rečima, nije upotrebljavana sila, a zaplenjene su neke lične stvari aktivista, kao što su mobilni telefoni, knjige, umetnički rekviziti…

Za 18 sati najavljen je protest ispred zgrade nekadašnjeg vojnog samačkog hotela, u kojoj je tokom vikenda, posle višemesečnog sređivanja i čišćenja, zvanično otvoren Društveni centar NNK, zamišljen kao mesto koje okuplja mlade i lokalnu zajednicu koja se bavi kulturom, umetnošću i obrazovanjem.

Aktivisti NNK pozvali su sve na protest na kojem će pokazati da neće prestati da se bore za ideju slobodnih, otvorenih i samoorganizovanih prostora.

Vojna i regularna policija dolazila je u NNK svakodnevno od kada je otvoren, a od građana, aktivista i umetnika traženo je da obustave aktivnosti i da ga napuste.

Ministarstvo odbrane saopštilo je 16. aprila da je vojna policija “u okviru svojih nadležnosti, upozorila osobe koje su neovlašćeno ušle u napušteni vojni objekat i sa svim činjenicama upoznala nadležnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu”, te da, “imajući u vidu loše stanje objekta, na kome su vidna oštećenja fasade i zidnih konstrukcija, postoji velika opasnost od urušavanja pojedinih prostorija objekta, kao i mogućeg povređivanja osoba koje se tu nalaze”.

Društveni centar NNK saopštio je da ne postoji opasnost od urušavanja objekta, te da je odgovornost za lose stanje zgrade na onima koji su u prošlosti imali kontrolu nad tim prostorom. Ujedno, NNK je pozvao Ministarstvo odbrane na dijalog i dogovor o mogućim oblicima korišćenja tog prostora kako bi se sprečilo njegovo dalje propadanje, ali i unapredilo okruženje u kojem se nalazi.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.