• Search form

30.08.2016 | 14:27

Ivona Jevtić novi sekretar za kulturu Beograda

Ivona Jevtić novi sekretar za kulturu Beograda

Novi gradski sekretar za kulturu Beograda je Ivona Jevtić, koja je od 2014. godine vršila dužnost direktora Kulturnog centra Beograda, nakon smene Mie David i promene statusa Oktobarskog salona, a prethodno je radila u JP “Pošte Srbije”. Nedavno je izazvala burne reakcije u javnosti zbog cenzure izložbe foto-kolektiva Kamerades, koju je negirala, tvrdeći da je u pitanju nesporazum.

Imenovanje Ivone Jevtić potvrđeno je 30. avgusta na strani Sekretarijata za kulturu na sajtu Grada Beograda, a dan ranije je obavestila o tome zaposlene u KCB-u. Prvi put u svojstvu gradskog sekretara za kulturu, kako je najavljeno, pojaviće se 31. avgusta na konferenciji za novinare 50. Bitefa.

U KCB-u ne znaju još ko će preuzeti funkciju v.d. direktora tog centra.

Ivona Jevtić na mestu gradskog sekretara za kulturu zamenjuje Vladana Vukosavljevića, koji je nedavno postao novi ministar kulture i informisanja Srbije.

Ivona Jevtić našla se u martu u žiži javnosti zbog uklanjanja dela radova sa izložbe “Dirty Season – Necenzurisano foto-kolektiva Kamerades u galeriji Artget KCB-a, koji je zbog cenzure odlučio da pre vremena zatvori izložbu. Tim povodom deo javnosti je tražio i smenu Ivone Jevtić, a protivljenje njenoj odluci da ukloni deo izložbe Kameradesa izrazio je bio i programski sektor KCB-a.

Ivona Jevtić negirala je da je izložba Kameradesa cenzurisana, navodeći da je “do nesporazuma došlo, jer su uklonjena četiri postera, ne fotografije, koji su se nalazili na staklenom delu (prozorima) za čije je postavlјanje neophodna dozvola Zavoda za zaštitu spomenika”. I ta izjava izazvala je osudu u javnosti i dodatne komentare, jer su uklonjeni radovi bili autorske fotografije, a ne plakati.

Burne reakcije u javnosti izavalo je i imenovanje Ivone Jevtić za v.d. direktora KCB-a, s obzirom na način na koji je smenjena Mia David i konteksta promene statusa Oktobarskog salona, ali i zbog toga što nije imala iskustvo rada u kulturi.

Prema biografskim podacima Ivone Jevtić (1977), profesor je srpskog jezika i književnosti, a radila je u struci u Muzičkoj gimnaziji “Davorin Jenko”, Osnovnoj školi “Josif Pančić” i Petnaestoj beogradskoj gimnaziji. Bila je angažovana u polju marketinga u nekoliko firmi, a na čelo KCB-a došla je sa mesta rukovodioca Odeljenja za trgovinu i usluge Javnog preduzeća “Pošte Srbije”, gde je bila zaposlena od jula 2010. Govori engleski i ruski jezik.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.