• Search form

10.05.2018 | 13:57

Ivan Antić – Arhitektonično

Ivan Antić – Arhitektonično

Centralna izložba 13. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) posvećena je istaknutom beogradskom arhitekti Ivanu Antiću (1923-2005), autoru obimnog i nagrađivanog opusa koji sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, uključujući neka od remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću i Muzej u Šumaricama (sa Ivankom Raspopović) ili Sportski centar “25 maj”.

Arhitektonski opus Antića, profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, redovnog člana SANU, člana Krunskog saveta, jednog od najznačajnijih srpskih graditelja, čije su građevine stvarane u vremenskom rasponu od gotovo 50 godina, predstavlja, i u oblikovnom, i u konstruktivnom i sadržinskom smislu, gotovo ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao.

Antić je i autor Hale “Pinki” u Zemunu, olimpijskog bazena na Poljudu u Splitu, kompleksa Dom pionira (danas Dečjeg kulturnog centra) sa zgradom RTS-a i Malim pozorištem “Duško Radović” u Beogradu, hotela “Breza” u Vrnjačkoj Banji, “Narvik” u Kikindi i “Hajat” na Novom Beogradu, zgrade SUP-a na Guberevcu, Doma “Politike” u Krupnju…

Sva njegova dela su svrhovite i estetizovane graditeljske forme, gotovo sublimati opredmećenja sadržinskih i konstruktivnih zahteva, naveli su Dijana Milašinović Marić i Igor Marić, koautori studijske izložbe "Ivan Antić – Arhitektonično” koja će biti otvorena od 10. do 31. maja u Galeriji RTS-a.

Muzej u Šumaricama

Prema rečima Dijane Milašinović Marić, izložba o Antiću - u trenutku prilične devastacije prostora u kojem živimo, predstavlja podsetnik na moderniste koji su ne samo obeležili domaću arhitektonsku scenu, već i dali smernice šta graditelji treba da rade i kako da razmišljaju. Ističući da je Antić želeo da iskaže arhitekturu upravo arhitektonskim sredstvima – razmišljanjem o materijalu, prostoru, arhitektonskom kontekstu, Dijana Milašinović Marić konstatovala je na predstavljanju 13. BINA u Kulturnom centru Beograda da je Antić imao sreću da stvara u vreme kada je arhitekt bio uvažena persona, čije je mišljenje cenjeno, za razliku od danas.

Hotel Hajat, Beograd

Mada se Antićeva dela uglavnom postavljaju u okvir racionalističkog koncepta koji se, u suštini, doživljava kao nenarušeno saglasje između osobina njegove svestrane ličnosti i savremenog arhitektonskog izraza, njegov moćan i izražajan opus, kako su ukazali autori, sadrži nekoliko različitih interesovanja koja se ne ispoljavaju kao faze, već kao tokovi ili graditeljske fascinacije koje se međusobno prepliću i ponavljaju.

Kao osnovna nit može se pratiti jedan naoko racionalan i pragmatičan pristup, koji proizlazi iz čvrstog stava o utilitarnosti arhitekture, njenoj geometriji i osnovnom sklopu, a potom se zapaža zanimanje za regionalna istraživanja i primenu iskustava folklorne arhitekture u modernom građenju. Antića su, takođe, intrigirale tehničke mogućnosti savladavanja prostora i velikih raspona do nivoa da kroz vidnu primenu konstrukcije dolazi do gotovo ekspresivnih arhitektonskih oblika.

RTS, Beograd

Antić je neprestano vodio računa i o kontekstu, vizurama - posedovao je sposobnost mentalnog doživljavanja karaktera prostora i urođen osećaj za odgovarajuću proporciju i harmoničnu, nenametljivu kompoziciju. Njegova racionalna priroda, kako su istakli autori izložbe, duboko je utemeljena na suštinskom poznavanju i razumevanju arhitekture, kao i na potpunoj posvećenosti građenju, čemu je podredio čitav život. Te arhitektonske teme okupirale su i druge velikane moderne, Le Korbizjea, Frenka Loid Rajta ili Kenza Tangea, uz čija dela ravnopravno stoje i najznačajniji radovi arhitekte Antića.

Olimpijski bazen u Poljudu, Split

Izložba bi, prema rečima Dijane Milašinović Marić, trebalo da ukaže na značaj koji arhitektura ima, o kojem se danas malo zna, pa se čak i ne diskutuje o njemu.

Izložba obuhvata i bogat prateći program, poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, a nakon Beograda bi trebalo da gostuje u Banjaluci, te potom u drugim gradovima u regionu.

Sportski centar 25. maj, Beograd

Izložba u slavu Antića deo je intenzivnog programa 13. BINA koji ističe ulogu arhitekture u zastupanju javnog interesa, povezanost društvene uloge i komunikacija u arhitekturi, kao i procese participacije građana kao najvažnijih elemenata razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Temom “Od communis do komunikacija” (communis - zajedničko, zajednica, deljenje, communicare - učiniti nešto zajedničkim), 13. BINA nudi od 10. do 31. maja brojne programe kojima promoviše stalno preoblikovanje životnog prostora, trudeći se da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju - kroz izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima u oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i iskorake u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike.

Pokrovitelji BINA su Sekretarijat za kulturu Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Inženjerska komora Srbije i i EU program Kreativna Evropa.

Festivalski sajt je bina.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

 (SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.