• Search form

07.12.2017 | 12:57

Iskustva nezavisnih scena u razvoju saradnje u regionu

Iskustva nezavisnih scena u razvoju saradnje u regionu

Kooperativa - regionalna platforma za kulturu, koja okuplja organizacije sa nezavisnih kulturnih scena sa prostora bivše Jugoslavije, organizuje 7. i 8. decembra u Skoplju, u okviru svoje redovne Skupštine, okrugle stolove o mogućnostima stvaranja okvira za institucionalizaciju saradnje u kulturi u regionu i društveno-kulturnim centrima u kontekstu razvojnih iskustava i regionalne saradnje.

Na okruglom stolu “Okviri za institucionalizaciju saradnje u regiji” 7.decembra u 17.30 sati u Muzeju savremene umetnosti učestvuje i ministar kulture Makedonije Robert Alađozovski, koji i sam potiče sa nezavisne kulurne scene, te član Upravnog odbora Kooperative Teodor Celakoski iz Hrvatske i sociolog kulture Predrag Cvetičanin iz Srbije, direktor Centra za empirijske studije Jugoistočne Evrope i autor više regionalnih istraživanja u oblasti kulturne politike.

Za 8.decembar u 18 sati, takođe u skopskom MSU, najavljen je okrugli sto “Društveno-kulturni centri u regiji – razvojna iskustva i regionalna saradnja”, na kojem će učestvovati Jane Calovski iz Asocijacije Jadro iz Makedonije, Jadranka Plut iz Asociacije iz Slovenije, Tomislav Medak iz  Operacije grad iz Zagreba i Luka Knežević Strika iz Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) iz Srbije, te kao moderatorka Milica Pekić - predsednica Upravnog odbora Kooperative.

Biće predstavljena dva različita modela institucija razvijeni u Sloveniji, model kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, kao i primeri civilno-javnog partnerstva u Skoplju (Centar-Jadro) i Zagrebu (Pogon).

Učesnici javnih događaja u okviru Skupštine Kooperative predstaviće različite dinamike saradnje i produkcije u kontekstu nezavisne kulture u regionu.

Kooperativa je osnovana u avgustu 2012. godine u Zagrebu kao nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, odnosno regionalna mreža organizacija koje deluju u polju nezavisne kulture i savremene umetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Kooperativa obuhvata 24 organizacija iz regiona - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, a osnovana je u cilju razvoja dugoročnog i održivog okvira za saradnju i razvoj nezavisnih kulturnih organizacija u regionu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.