• Search form

13.05.2018 | 11:43

Incident na performansu Tanje Ostojić u Insbruku

Incident na performansu Tanje Ostojić u Insbruku

Umetnica Tanja Ostojić doživela je verbalni i fizički napad prilikom izvođenja performansa “Misplaced Women?” u Insbruku, koji nije bio po volji pripadnica desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO) i crkvenih aktivistkinja koje su imale u isto vreme skup.

Incident se dogodio 12. maja na turističkoj lokaciji, koju je Tanja Ostojić odabrala za izvođenje još jednog u nizu performansa u okviru angažovanog umetničkog projekta “Misplaced Women?” kojim ukazuje na pitanja migracija, izbeglištva, putovanja, identiteta, bezbednosti privatnog/javnog prostora… U okviru tog projekta, koji se realizuje od 2009. godine u Evropi i SAD na lokacijama specifičnim za migracije, poput autobuskih i železničkih stanica, aerodroma, graničnih prelaza, policijskih stanica, izbegličkih kampova, turističkih atrakcija, učesnici izvode neke od svakodnevnih životnih aktivnosti koje su zajedničke za migrante, izbeglice i druge raseljene osobe, uključujući i umetnike koji putuju po svetu da bi zaradili za život.

Performans u Insbruku je, sticajem okolnosti, izveden na istoj lokaciji na kojoj je bio skup FPO.

Prema rečima Tanje Ostojić, jedna pripadnica obezbeđenja te stranke, odevena u tradicionalnu nošnju, odgurala ju je sa lica mesta. Takođe, zapretila je njenoj asistentkinji da će pozvati policiju ako ne skupe “đubre” nastalo tokom performansa, što je umetnica i nameravala da učini kada vrati stvari koje je izvadila iz kofera prilikom izvođenja tog rada. Potom ju je jedna crkvena aktivistkinja lupila po licu verskim propagandnim materijalom.

Performans je, inače, izvođen od 11. maja na više različitih lokacija u Insbruku, a kako je navela Tanja Ostojić na Fejsbuku, iako je bilo problema sa FPO i crkvenim aktivistkinjama, svakako je bilo i interesantno i izazovno.

U okviru trodnevne performans-radionice, koja je deo projekta Art in Public Space, Tanja Ostojić i učesnice projekta “Misplaced Women?” imaće javnu prezentaciju 13. maja u Die Bäckerei – Kulturbackstube, uključujući nove site specific intervencije u javnom prostoru u Insbruku.

Interdisciplinarna i performans umetnica Tanja Ostojić bavi se iz dijasporične umetničke perspektive temama roda i pola u kontekstu migracije, ilegalizacijom egzodusa, kao i vezom migracije, ekonomije i rasizma. Od 1994. godine predstavila je svoje radove na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi i performans-video-filmskih-pozorišnih festivala i festivala digitalnih medija širom sveta. Takođe, autorka je brojnih predavanja, seminara i radionica na akademskim konferencijama i umetničkim univerzitetima u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. Opus Tanje Ostojić uvršten je u brojne antologije i predmet je mnogih teoretskih tekstova i istraživanja u oblasti istorije umetnosti, teorije, feminizma, sociologije i dekolonijanih studija.

Tanja Ostojić je objavila i nekoliko knjiga, među kojima je i knjiga “Lexicon of Tanjas Ostojić”, koja je predstavljena nedavno u Berlinu i Londonu, a prethodno u Beogradu, bazirana na interdisciplinarnom participativnom projektu “Leksikon Tânja Ostojić”, koji je podrazumevao umetničko i akademsko istraživanje, kreativne radionice, izložbe i druge javne događaje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Nemačkoj, uz učešće više od 30 imenjakinja i prezimenjakinja umetnice.

*Foto: Daniel Jarosch

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.