• Search form

07.01.2012 | 12:13

Igra kao psihološki rat

Igra kao psihološki rat

Šahovski meč Bobija Fišera i Borisa Spaskog iz 1972. godine tema je nove predstave Slovenskog narodnog gledališča (SNG) u Ljubljani, u režiji Dušana Jovanovića, koji je i koautor te dokumentarne igre o dvoboju američkog i ruskog velemajstora na svetskom prvenstvu u Rejkjaviku, održanog u jeku hladnog rata.

Predstava “Bobi i Boris”, čija je praizvedba 7. januara, rasvetljava legendarni šahovski dvoboj Fišera i Spaskog koji je završen konačnim rezultatom 12,5 : 8,5 za Fišera, a odrazio je složenost tadašnjih hladnoratovskih odnosa zapadnog i istočnog vojnog bloka, delujući zbog napetosti igre i sam kao svojevrsni psihološki rat.

Poigravajući se konotacijama pozorišne i šahovske igre, autori su se i pozabavili intrigantnim konceptom same igre, što je i podnaslov komada. Istovremeno, kako je navela dramaturškinja Eva Kraševac u najavi predstave, uspostavili su vezu između igre i antičke tragedije. Igra “Bobi i Boris” može se pratiti kao uzbudljiva dokumentarna igra sa jedva vidljivim elementima fikcije.

Uzbudljiva priča, likovi, komplikacije, eskalacija, vrhunac i gotovo katarzičan rasplet, doprinose utisku napetosti, iako je krajnji rezultat poznat. U isto vreme, predstava ukazuje na sličnosti drame i šaha, pokazujući i ono po čemu se fundamentalno razlikuju.

To je prva premijera SNG Ljubljana u 2012. godini, a uz Jovanovića, autorski tim čine i Mitja Čander i Eva Mahkovic.

U naslovnim ulogama su Aljaž Jovanović (Fišer) i Igor Samobor (Spaski), a igraju i Saša Tabaković (Fišerov advokat), Andrej Nahtigal (sekundant Spaskog), Alojz Svete (glavni organizator dvoboja), Saša Pavček (TV voditeljka i novinarka), Zvone Hribar (glavni sudija), Petra Govc (Larisa Spaska, supruga Spaskog) i Valentina Tehovnik (pijanistkinja).

Scenografiju predstave “Bobi i Boris” potpisuje Vladim Fiškin, kostumografkinja je Jelena Proković iz Beograda.

Kompozitor je Davor Rocco, autori videa Miha Knific i Blaž Čadež, a dizajn svetla potpisuje Milan Podlogar.

Povodom predstave “Bobi i Boris”, u Mestnom muzeju Ljubljana priređena je izložba o šahu “Rejkjavik u Ljubljani” sa kolekcionarskim eksponatima i fotografijama meča Fišera i Spaskog.

*Foto: Zvone Hribar, Igor Samobor i Aljaž Jovanović (Peter UhanImage), SNG Ljubljana

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.