• Search form

05.06.2016 | 18:17

Hyenaz u ITS-Z1

Hyenaz u ITS-Z1

Berlinski elektronski duo Hyenaz, posvećen razotkrivanju emancipatorskog potencijala muzike, pokreta i fizičkog kontakta, nastupiće 8. juna u ITS-Z1 u Ritopeku, a predstaviće se audio-vizuelnim performansom “Probability Praxis” - eksperimentom grupne transformacije, koji podrazumeva aktivno učešće publike.

Hyenaz će prvi put izvesti u celini svoj novi, drugi album “Critical Magic”.

Prezentacija je zamišljena kao grupni performans u kojem svako može da doprinese ličnoj i političkoj transformaciji, što je cilj tog queer/feminističkog dua koji čine Mad Kate (alfabus.us) i Adrienne Teicher.

Njihov drugi album “Critical Magic” iniciran je site specific performansom “Spectral Rite”, narudžbinom Muzeja moderne i savremene umetnosti u Seulu. Performans “Probability Praxis”, kako navode umetnici, proširuje koncept rada “Spectral Rite” kako bi izazvao šire instrumentalno-racionalne okvire i obezbedio osnovu za današnje mogućnosti društvenosti. Cilj je da dotakne nevidljive fašističke discipline koje su inherentne kako za neliberalne demokratije, tako i za autoritarne režime.

Njihova namera je da stvore prostor za trans-mišljenje, da “pokvire” prostor i prirodnog sveta, i institucionalnog, da prevaziđu binarne strukture, kao i da sruše pristupe zasnovane na principu od vrha ka dole.

Ritual dua Hyenaz zasnovan je primarno na kontaktu, zvuku i pokretu, kojima prekida fizičku i mentalnu izolovanost i inicira diskurs koji je i kritički, i utopijski. U tom okviru, Hyenaz vidi svoju ulogu u strukturama koje povezuju ljude i nada se da im prenosi poruku o procesu, a ne o gotovom proizvodu – poruku težnje za dostizanjem, a ne postajanjem.

Performans dua Hyenas u ITS-Z1, eksperimentalno-izlagačkom prostoru beogradskog umetnika Dragana Ilića, počinje 8. juna u 20.30.

*Foto: Michaela Karásková

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.